Dezastrul pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Se întâmplă zilnic la pompă, de la începutul anului
Nici n-a început bine noul an, că deja vedem scumpiri. Prețurile la benzină și motorină au crescut semnificativ.
O comparație a prețurilor la carburant a fost de Economica.net. La sfârșitul anului trecut, pe 31 decembrie 2021, benzinăria Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa un preț de 6,10 lei/litrul pentru benzina standard și de 6,07 lei/litrul pentru motorina standard.
Două săptămâni mai târziu, pe data de 14 ianuarie, la aceeași stație prețurile erau de 6,38 lei/litrul pentru benzina standard și 6,34 lei/litrul pentru motorina standard. Prețul GPL nu s-a modificat, a rămas tot 3,75 lei/litrul.
Prețul la benzină, pe o pantă ascendentă de la începutul anului
Așadar, în primele două săptămâni ale anului, prețul benzinei a crescut cu 28 de bani/litru, iar cel al motorinei cu 27 de bani pe litru.
Creșterea este destul de mare. Care sunt cauzele?
În primul rând, creșterea accizei, operată de Ministerul de Finanţe potrivit prevederilor din Codul Fiscal, care impune ajustarea cu rata inflației. Noua acciză a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, și a însemnat direct o creștere a prețului cu 7-8 bani/litru.
O altă cauză a fost reluarea creșterii prețului petrolului. Astfel, zilele trecute cotaţia barilului de ţiţei Brent era de peste 84 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.
Ca referință, preţurile ţiţeiului au crescut cu 50% anul trecut, din cauza deficitului de cărbune şi gaze. Din păcate, tendința de creștere va exista şi anul acesta, conform aprecierilor analiştilor.
Mai mult, lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de o sută de dolari, conform specialiștilor.
Previziunile Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), e posibil ca în 2022 să fie o creştere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din anul pre-pandemic 2019.
OPEC+ a luat o decizie importantă în privința creșterii producției de petrol. Grupul de producători alcătuit din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați, inclusiv Rusia, și-a crescut ținta de producție în fiecare lună începând cu luna august cu 400.000 de barili pe zi.
Grupul consideră că varianta Omicron a coronavirusului să aibă un impact de scurtă durată asupra cererii globale de energie.