16 aug. 2022 | 13:16

Deși românul așteaptă prăbușirea pieței imobiliare, industria duduie, se fac bani cu lopata și nu e nici urmă de criză

ACTUALITATE
Deși românul așteaptă prăbușirea pieței imobiliare, industria duduie, se fac bani cu lopata și nu e nici urmă de criză

Nu puțini sunt românii care așteaptă în această perioadă o prăbușire a pieței imobiliare, dat fiind faptul că unii analiști au astfel de previziuni și subliniază că sectorul se confruntă cu o scădere a interesului din partea cumpărătorilor, dar și cu prețuri supraevaluate. În fapt, acest moment pare a fi destul de departe.

Piața imobiliară rezistă multiplelor crize din prezent, iar unul dintre motoarele sale care o mențin la cote înalte este reprezentat de sectorul de terenuri.

Practic, se tranzacționează la nivel înalt terenuri în România, iar banii din tranzacții se ridică la sume impresionante. Spre exemplu, conform unei analize recent realizată de consultanții CBRE, numai în prima jumătate a anului curent au fost vândute 70 de hectare de teren pentru dezvoltarea unor noi proiecte, iar 63% din totalul tranzacțiilor au vizat investiții rezidențiale.

Experții spun că acest segment al terenurilor din România continuă să fie foarte atractiv pentru investitori. Totuși, există și zone care înregistrează un comportament mai temperat din partea investitorilor, date fiind condițiile specifice de aici, unele dintre ele neprielnice.

“Piața terenurilor din România este un segment atractiv al pieței imobiliare, dar apetitul investitorilor de a cumpăra și dezvolta este temperat, mai ales în București, unde autoritățile publice nu au reușit să rezolve reglementările privind planul urbanistic zonal (PUZ) și blocajele de avizare legate de acesta.

Chiar dacă, în prezent, întârzierile PUZ-ului abia se observă, pe termen mediu și lung, efectele acestor restrictii, alături de creșterile de preț, se vor avea un impact considerabil asupra viitoarelor dezvoltări pe toate segmentele”, transmit consultanții.

Iată o posibilă idee de afaceri. Și tu poți face bani așa, se anunță vremuri și mai bune

Nu este simplu să investești în acest domeniu, dar este unul de viitor, cred specialiștii, care anticipează o creștere a chiriilor pe segmentul rezidențial. Practic, e posibil să tragă o carte norocoasă cei ce investesc în apartamente pe care urmează apoi să le scoată la închiriat.

„A găsi terenul potrivit se dovedește a fi o acțiune destul de dificilă pentru cumpărători, în special în București, unde suprafețele gata pregătite pentru construcție sunt rare. Proiectele rezidențiale sunt în planurile celor mai mulți dezvoltatori care au achiziționat terenuri în prima jumătate a anului, în timp ce alte tipuri de dezvoltări reprezintă o pondere mai mică din totalul suprafețelor tranzacționate.

Toate autorizările până la obținerea PUZ-ului au un rol crucial în tranzacțiile cu terenuri, având în vedere durata de dezvoltare a unui proiect de la planificare până la livrare”, spune Gabriela Vlad, Senior Consultant A&T Services Land la CBRE România.