Descoperire uluitoare, pe epava din Antikythera, veche de 2.000 de ani: este cunoscută pentru cel mai vechi computer din lume
Chiar lângă țărmurile stâncoase ale Greciei, un tezaur de artefacte a fost descoperit pe locul unui faimos naufragiu antic. Printre multe descoperiri se numără un cap de marmură al lui Hercule, celebrul erou divin puternic din mitologia greacă și romană antică, și poate chiar unele rămășițe umane. Epava Antikythera este o epavă din epoca romană, datând din 60 î.Hr., care se află pe fundul mării, la nord-vest de Creta.
Este cunoscută ca epava care a ținut rămășițele corodate ale unui dispozitiv despre care se crede că este cel mai vechi computer analogic din lume, mecanismul Antikythera. Epava a fost descoperită pentru prima dată de scafandrii în 1900, dar proiectele arheologice în curs de desfășurare au continuat să dezvăluie o serie de descoperiri interesante.
De curând, arheologii marini au anunțat rezultatele unei expediții „extrem de reușite” care a început cu îndepărtarea unei stânci mari, permițând accesul la o parte neexplorată anterior a epavei.
Epava Antikythera, gazda celui mai vechi computer din lume
În această nouă cavitate, ei au descoperit soclul unei statui de marmură cu părțile inferioare ale picioarelor, într-un strat gros de depozite marine. Ei au descoperit, de asemenea, capul statuii de marmură a unui bărbat cu barbă despre care bănuiesc că îl înfățișează pe Herakles (cunoscut și sub numele de Hercule roman).
Ei au descoperit, de asemenea, doi dinți umani în depozitele marine care au apărut pe epavă de-a lungul mileniilor. Acest lucru este deosebit de interesant, deoarece analiza genetică și izotopică a dinților ar putea să facă mai multă lumină asupra oamenilor care au navigat pe această navă acum aproximativ 2.000 de ani.
În 2016, un schelet uman vechi de 2.000 de ani, poreclit Pamphilos, a fost găsit la epavă. Cercetătorii au descoperit tot felul de lucruri la epavă, de la statui și bijuterii, până la mecanismul Antikythera în sine. Această serie de obiecte sugerează că era cel mai probabil o navă comercială.
Prin studierea obiectelor găsite la epavă, echipa speră să înțeleagă o anumită călătorie a navei. Povestea sa nu este complet clară, dar se pare că nava de 40 de metri lungime călătorea probabil dinspre Mediterana de Est către Roma. Din păcate, nu a reușit să ajungă la destinație după ce o furtună a făcut-o să se prăbușească în stâncile din largul coastei Antikythera.