13 aug. 2022 | 12:46

Descoperire uimitoare făcută de arheologi în județul Neamț. Comoara găsită datează de peste 6.000 de ani

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare făcută de arheologi în județul Neamț. Comoara găsită datează de peste 6.000 de ani

În județul Neamț, o echipă de arheologi au făcut o descoperire uimitoare. Aceștia au descoperit o comoară care datează de șapte milenii. Mai multe artefacte au fost găsite de către echipa condusă de Vasile Diaconu.

Artefate vechi de 7.000 de ani au fost descoperite într-un sit arheologic aflat pe șantierul Topolița, o localitate care se află la opt kilometri de Târgu-Neamț. Vestigiile arheologice i-au surprins pe arheologi, având în vedere că mai multe obiecte vechi de peste șapte milenii au fost identificate în săpături.

Arheologii au lucrat alături de studenți, muncitori și voluntari care au reușit să efectueze săpăturile din zonă, acolo fiind descoperite obiecte și ruine ale unor case incendiate ale fostelor comunități ale zone. Speciliștii din cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț au reușit să recupereze obiecte realizate din lut, piatră și cupru, după cum a afirmat Vasile Diaconu.

descoperire arheologi

Vestigiile descoperite de catre echipa de arheologi Foto- Vasile Diaconu:Facebook

Descoperire efectuată de către arheologi în județul Neamț

Printre cele mai interesante artefacte realizate din lut sunt statuetele care făceau parte din recuzita religioasă a oamenilor care trăiau în acest loc în urmă cu 6.500 de ani. În această vară, de asemenea, au fost descoperite vestigii care datează de mai bine de 6.000 de ani, atribuite Culturii Ceramicii Liniare.

„Descoperirile atribuite Culturii Ceramicii Liniare în judeţul Neamţ şi în zona subcarpatică a Moldovei sunt puţin numeroase, iar ceea ce am descoperit noi la Topoliţa în această campanie de săpături ne confirmă faptul că avem de a face cu o nouă aşezare a cărei vechime aproximativă este de 6.000 – 7.000 de ani.

Desigur, cele mai consistente descoperiri pe care le avem în situl de la Topoliţa aparţin culturii Precucuteni, deci strămoşilor faimoasei culturi Cucuteni. M-am bucurat să constat că şi în acest an ni s-au alăturat tineri inimoşi, care au dorit să sprijine prin efortul lor un demers ştiinţific important”, a declarat pentru AGERPRES, Vasile Diaconu.

Specialiștii sunt de părere că locuința asupra căreia au fost efectuate cercetări face parte din cele peste 20 de construcții care reprezentau cândva un sat preistoric în urmă cu peste 6.000 de ani. Din cercetări reiese faptul că acele comunități se stabileau aici datorită terenului care era bogat în pământ favorabil agriculturii, dar și sursele de apă.

Acest șantier reușește să atragă și tineri care doresc să experimenteze experiențe care au legătura cu munca în natură, dar și gătitul tradițional. De asemenea, la cercetări participă și studenții facultăților de istorie din București, Iași și Suceava.