10 mai 2022 | 13:41

Declarație de război împotriva Big Tech? Nu, nu vine din Rusia, ci chiar de la noi

ACTUALITATE
Declarație de război împotriva Big Tech? Nu, nu vine din Rusia, ci chiar de la noi

Începând cu primăvara anului 2023, Uniunea Europeană ar putea schimba radical regulile pentru Big Tech. Conform unor înalți oficiali ai blocului comunitar, de anul viitor UE va aplica Digital Markets Act (DMA), care vine cu norme de reglementare pentru companiile tehnologice.

Anunțul a fost făcut de însuși vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, la conferința International Competition Network (ICN), care a avut loc de curând.

Mai mult decât atât, amintim că Vestager a declarat anterior că legislația antitrust, care introduce un nou set de reguli pentru a reduce puterea Big Tech, ar putea fi implementată încă din octombrie a acestui an.

UE e decisă să nu mai piardă nicio secundă în noul său proces

„DMA va intra în vigoare în primăvara anului viitor și ne pregătim pentru aplicare de îndată ce apar primele notificări”, a spus Vestager în timpul discursului său la ICN.

Oficialul UE a mai ținut să precizeze că organismele noastre abilitate vor fi pregătite să sancționeze orice încălcare a normelor legale din partea gatekeeperilor.

DMA, care încă mai are nevoie de aprobarea finală din partea Consiliului și a Parlamentului, definește gatekeeperii ca fiind companii care au o capitalizare de piață de peste 75 de miliarde de euro (82 de miliarde de dolari) și dețin o platformă socială sau o aplicație care are cel puțin 45 de milioane de utilizatori lunar.

Dacă organismele UE descoperă nereguli la acești giganți tech, consecințele vor fi de-a dreptul usturătoare. Se vor aplica amenzi de „până la 10% din cifra de afaceri totală la nivel mondial în anul financiar precedent”. Pentru o companie precum Google, Apple sau Amazon, o astfel de sancțiune poate șterge cu buretele din activele companiei sume colosale de bani.

Totuși, Vestager punctează că mecanismul în baza căruia vor funcționa noile reguli nu este unul simplu și nici nu poate apărea peste noapte. Va fi nevoie de câteva luni de implementare și acomodare, însă există certitudinea că în 2023 îl vom vedea „pus pe picioare” într-o formulă avansată.