Decizia luată de Ucraina cu privire la copii, după aproape 100 de zile de război

Decizia luată de Ucraina cu privire la copii, după aproape 100 de zile de război

Kievul a anunțat că simplifică metoda de adopţie a copiilor prin introducerea unui portal digital. Noua „procedură” a fost introdusă miercuri, 1 iunie, potrivit Ministerului ucrainean al Politicii Sociale şi Ministerului pentru Transformare Digitală. În Ucraina sunt 17.000 de copii care aşteaptă să aibă o familie, a spus ministrul adjunct al Politicii Sociale, Kostiantin Koșelenko.

Ucraina simplifică procedurile de adopție a copiilor

Începând de astăzi, Ucraina are o procedură simplificată pentru depunerea unei cereri inițiale de adopție. Acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct al Politicii Sociale pentru dezvoltare digitală, transformări digitale și digitalizare, Kostiantin Koșelenko. În viitorul apropiat este planificată digitalizarea procesului de înregistrare a candidaților pentru adopție – cetățeni ai Ucrainei.

Cum funcționează

Denis Ivanov, șeful grupului de experți pentru implementarea și evaluarea calității serviciilor electronice al Ministerului Transformării Digitale, a explicat cum funcționează noua procedură: Deja este posibil să te înscrii pentru o consultație online de adopție în aplicația „Diia” din secțiunea „Familie”. Toate informațiile despre candidat sunt disponibile automat. Autorizarea se face prin semnătură electronică. În termen de 15 zile, serviciul îl contactează pe solicitant și îl invită la o consultație”.

„Cu toate acestea, există de câteva ori mai puţini potenţiali părinţi adoptivi. Unul dintre motive este că procedura de adopţie este foarte complicată. O schimbăm pentru a implementa un proces digital rapid. Este nevoie de doar cinci minute pentru a depune o cerere pentru consultarea iniţială”, a explicat Kostiantin Koșelenko.

Persoanele care vor să adopte un copil pot depune o solicitare prin intermediul portalului începând de miercuri. Cererile de adopţie vor fi disponibile online din luna august, a adăugat oficialul ucrainean.

Războiul lui Putin, impact devastator asupra minorilor

Din păcate, în jur de 6.506 copii din orfelinate au fost strămutaţi din cauza războiului ruso-ucrainean, inclusiv 4.228 care au fost mutaţi în străinătate, susține Ministerul Politicii Sociale. Aproximativ jumătate dintre centrele din ţară au mutat copiii în străinătate sau în altă parte în Ucraina.

Invazia lui Vladimir Putin, ajunsă la aproape 100 de zile, a avut un impact puternic asupra copiilor din Ucraina. La 1 iunie, biroul procurorului general al ţării a dezvăluit că cel puţin 243 de minori au murit şi alţi 446 au fost răniţi.

Potrivit UNICEF, trei milioane de copii ucraineni au nevoie de asistenţă umanitară pe teritoriul țării. Conflictul a produs „consecinţe devastatoare pentru copii la o scară şi cu o viteză nemaiîntâlnite de la cel de-Al Doilea Război Mondial”, a precizat Agenția guvernamentală.

Citește și: