14 apr. 2022 | 11:10

Decizia judecătorilor. Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria, până la extrădare

ULTIMA ORĂ
Decizia judecătorilor. Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria, până la extrădare

Elena Udrea, care a fost condamnată definitiv de instanța supremă, în urmă cu o săptămână, la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, va afla joi dacă va rămâne în arest în Bulgaria sau dacă va putea fi eliberată. Totodată, la Înalta Curte de Casație și Justiție se judecă un nou termen în procesul finanțării ilegale a campaniei electorale de la alegerile din 2009, în care Udrea a fost condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare.

Fostul ministru a invocat probleme de sănătate, pentru a nu rămâne în arest

UPDATE 12:40 Judecătorii din Bulgaria au decis că Elena Udrea rămâne în arest preventiv. Astfel Curtea a confirmat tot ce s-a decis în primă instanţă la Blagoevgrad.

Imediat după ce au analizat toate actele, Curtea a decis că mandatul de arestare îndeplinește toate aspectele necesare, iar Curtea de Apel din Sofia a mai motivat există pericolul ca Elena Udrea să fugă.

Avocaţii fostului ministru al Turismului au cerut arest la domiciliu pentru Elena Udrea, menționând faptul că are un copil mic, dar şi probleme de sănătate. În plus, au solicitat arest la domiciliu cu brățară electronică, pentru a putea fi urmărită constant.

Iar cu privire la starea sa de sănătate se pare că există documente în acest sens, însă niciunul nu arată că Udrea nu poate să fie tratată în arest, având în vedere că ea suferă de osteoporoză. Judecătorii au decis că actele nu arată că Udrea nu poate să fie tratată de osteoporoză în arest li doar pentru că nu se simte confortabil, nu înseamnă că nu poate fi în arest, a notat Curtea de Apel de la Sofia.

Avocatul din Bulgaria al Elenei Udrea nu a vrut să comenteze decizia Curţii, iar extrădarea o să fie una rapidă, de 60 de zile maxim, potrivit legislației din Bulgaria.

Se pare că şedinţa de judecată a avut loc cu uşile închise la cererea apărătorilor Elenei udrea, însă aceasta nu a participat la şedinţa de astăzi din sala de judecată.

Știre inițială

La ora 10.00, Curtea de Apel de la Sofia a început să judece recursul formulat de Elena Udrea la decizia Tribunalului din Blagoevgrad ca să rămână în arest în Bulgaria. Ea va fi dusă din arest de la Blagoevgrad la Sofia, pentru a participa la acest proces.

În cursul zilei de miercuri, Elena Udrea a fost în instanță în Bulgaria, pentru judecarea cererii României de extrădare a sa pentru a ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare, însă instanța din Bulgaria a amânat pentru 19 aprilie decizia în acest proces, cu scopul de a cere informaţii suplimentare din România.

„Există un pericol real în închisoarea din România, de distrugere fizică a mea, pentru că acest caz declanșat împotriva mea este unul politic (…).

Ca fost ministru și om politic, știu că Bulgaria și România ocupă ultimele două locuri în toate domeniile.

Aveți ocazia să demonstrați acum că Bulgaria este înaintea României și să nu mă extrădați. Știu că este nevoie de mult curaj pentru a lua o decizie îndrăzneață.

Sper că în Bulgaria există judecători curajoși”, le-a spus Elena Udrea avocaților săi, conform site-ului bulgăresc 24chasa.

Udrea, termen într-un nou proces

Totodată, în cursul zilei de azi, la Înalta Curte de Casație și Justiție se judecă un nou termen în procesul finanțării ilegale a campaniei electorale de la alegerile din 2009, unde Elena Udrea care a fost condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare. În plus, termenul de azi este al 8-lea în procesul de la instanța supremă.

În urmă cu un an de zile, mai precis la data de 2 martie 2021, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor cu privind finanţarea campaniei electorale din 2009. Pe lângă asta, și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, însă decizia Curții de Apel București nu este definitivă.

Elena Udrea a primit mai multe pedepse cu închisoarea între 3 şi 6 ani pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Instanţa le-a unit, iar la condamnarea cea mai grea, de 6 ani de închisoare, chiar a fost adăugat un spor. Acest lucru a dus la o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare pentru Elena Udrea, iar instanţa a dispus confiscarea sumei de aproximativ un milion de lei de la aceasta.

Dan Andronic a fost achitat pentru infracțiunile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, fiind singurul inculpat în acest dosar în cazul căruia instanța a dispus achitarea.

La ultimul termen din proces, procurorul DNA a cerut pentru Elena Udrea o pedeapsă de până la 12 ani, pentru Ioana Băsescu până la 15 ani, iar pentru Dan Andronic, condamnare cu executare.