16 aug. 2022 | 13:06

Decizia dură luată de China. Ce se întâmplă din cauza căldurii extreme

ULTIMA ORĂ
Decizia dură luată de China. Ce se întâmplă din cauza căldurii extreme

China va raționaliza energia electrică la fabricile din Sichuan până sâmbătă, a anunțat presa de stat. Decizia, care va afecta producția de litiu, folosit pentru bateriile mașinilor electrice, a fost luată din cauza unui nou val de căldură care aduce temperaturi de peste 42 de grade Celsius, scrie The Guardian.

Decizia Chinei, ca urmare a temperaturilor crescute

În Sichuan, unde locuiesc aproape 84 de milioane de oameni, temperaturile au depășit 40-42 de grade Celsius începând de săptămâna trecută, potrivit datelor Administrației Meteorologice din China. Ministerul Apelor de la Beijing a anunțat că râurile din zonă au secat în această vară, astfel că rezervele de apă sunt scăzute.

Provincia de sud-vest a Chinei produce jumătate din cantitatea de litiu din țară, care este folosită în bateriile vehiculelor electrice.

Autoritățile locale au decis să acorde prioritate populației în aprovizionarea cu energie electrică, astfel că utilizatorii industriali din 21 de orașe din provincie au fost nevoiți să suspende producția până sâmbătă.

Mai multe companii, printre care producătorul de aluminiu Henan Zhongfu Industrial și producătorul de îngrășăminte Sichuan Meifeng Chemical Industry, vor suspenda producția. O fabrică operată de gigantul taiwanez și furnizor al Apple Foxconn din provincie a suspendat, de asemenea, producția, a anunțat o agenție de presă din Taipei.

Unele companii vor putea funcționa, dar la o capacitate limitată, în funcție de nevoile lor de producție.

„Sursele estimează că producția de litiu va fi redusă cu cel puțin 1.200 de tone din cauza întreruperilor din aceste cinci zile”, a declarat pentru AFP Susan Zou, analist la Rystad Energy, adăugând că prețul carbonatului de litiu a crescut începând de luni.

Alertă roșie de temperaturi ridicate

Vara extremă din China a adus temperaturi record în multe orașe mari din țară. Meteorologii au emis luni o nouă alertă roșie pentru temperaturi ridicate, potrivit presei de stat, în condițiile în care temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în unele părți ale țării.

Provincii precum Zhejiang, Jiangsu și Anhui, care se bazează pe energia electrică din vestul Chinei, au emis, de asemenea, restricții privind consumul de electricitate pentru utilizatorii industriali, pentru a se asigura că locuințele nu sunt afectate.

Oamenii de știință spun că fenomenele meteorologice extreme din întreaga lume sunt o consecință a schimbărilor climatice și că este probabil ca evenimentele extreme să devină mai intense și mai frecvente pe măsură ce temperaturile globale cresc.