Decizia Chinei după provocările lansate de Nancy Pelosi. Impune sancțiuni cu ecou în SUA și Taiwan

Decizia Chinei după provocările lansate de Nancy Pelosi. Impune sancțiuni cu ecou în SUA și Taiwan

Beijingul transmite că o va sancţiona pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, pentru recenta vizită „rea” şi „provocatoare” la Taipei. Anterior, oficialul american a spus că Statele Unite nu vor permite Chinei să izoleze Taiwanul, provocând și mai mult autoritățile chineze. Astfel, Pelosi devine cel mai înalt oficial american penalizat de Beijing.

China o sancționează pe Nancy Pelosi pentru vizita în Taiwan

China a declarat, vineri, că peste 100 de avioane de luptă și 10 nave de război au luat parte la exerciții militare cu foc real în jurul Taiwanului, în ultimele două zile, în timp ce a anunțat sancțiuni împotriva președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, din cauza vizitei sale în Taiwan.

„În ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi ameninţând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a explicat Ministerul de Externe de la Beijing.

„Ca răspuns la provocarea flagrantă a lui Pelosi, China decide să adopte sancțiuni împotriva sa și a membrilor familiei ei, în conformitate cu legile relevante din Republica Populară Chineză”, a completat MAE chinez.

Exerciții militare fără precedent în jurul insulei

După vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, armata chinează organizează exerciții militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei. Secretarul de stat american Antony Blinken a catalogat manevrele ca fiind un „răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea”.

„Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. (…) Noi am anticipat că Republica Populară Chineză va reacţiona în această manieră”, a mai spus şeful diplomaţiei SUA.

Beijingul avertizează că măsurile vor avea ecou în SUA și Taiwan

Potrivit Ministerului chinez de Externe, sancțiunile vor afecta și rudele lui Nancy Pelosi. Oficialii de la Beijing avertizează că măsurile împotriva acestei vizite vor fi „decisive, puternice și eficiente”. Mai mult, vor fi resimțite atât în Statele Unite, cât și în Taiwan. Declarația nu include detalii specifice despre natura lor.

Șefa Reprezentanţilor din SUA s-a aflat, la începutul acestei săptămâni, în Taiwan, vizita sa fiind extrem de controversată. China vede insula ca parte a teritoriului său, dar Taipeiul este guvernat independent din 1949, potrivit Consiliului pentru Relații Externe. Guvernul de la Beijing și-a exprimat, în mod repetat, opoziția față de călătoria lui Pelosi în zonă, dar oficialul american a decis să nu-și anuleze planurile.