Nancy Pelosi, avertisment clar pentru China: „Nu vom permite să izoleze Taiwanul”

Nancy Pelosi, avertisment clar pentru China: „Nu vom permite să izoleze Taiwanul”

Statele Unite ale Americii „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, a avertizat, vineri, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în cursul unei conferinţe de presă la Tokyo. Oficialul american se află în Japonia, după ce, anterior, a vizitat Coreea de Sud și Taiwan. Aterizarea la Taipei a inflamat Beijingul, care a transmis că Washingtonul se joacă periculos.

Pelosi susține că SUA nu vor permite Chinei să izoleze Taiwanul

„Nu vor izola Taiwanul, împiedicându-ne să mergem acolo. Am avut vizite la nivel înalt, ale senatorilor în primăvară, în mod bipartizan (…) şi nu îi vom lăsa să izoleze Taiwanul”, a spus Nancy Pelosi.

Al treilea cel mai important lider american a înfuriat China din cauza Taiwanului, unde Pelosi s-a aflat marți și miercuri. Beijingul consideră acest teritoriu autonom ca parte integrantă a Chinei. Turneu în regiune „nu a vizat schimbarea statu-quo-ului aici în Asia, nici schimbarea statu-quo-ului în Taiwan”, a explicat șefa Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Începând din 1979, Casa Albă recunoaşte un singur guvern chinez, cel de la Beijing, dar continuă să sprijine autorităţile taiwaneze, în special prin importante vânzări de arme.

Cum se răzbună Beijingul după vizita oficialului american în zonă

Nancy Pelosi și alți cinci membri ai Congresului au sosit, joi seară, la Tokyo, după ce au vizitat Singapore, Malaezia, Taiwan și Coreea de Sud. La Taipei, oficialul american a spus că angajamentul SUA pentru democrație în Taiwan și în alte părți „rămâne fermecător”.

China, care vede Taiwanul ca parte a teritoriului său, și-a lansat cele mai mari exerciții militare în jurul insulei, după ce Pelosi a sfidat amenințările aspre de a deveni cel mai înalt oficial american care a pus piciorul pe pământul taiwanez în ultimii ani.

Turneu controversat în Asia

Aflată la Tokyo, în ultima etapă a turneului său asiatic, aceasta nu a comentat direct manevrele militare, dar a susținut că politicienii americani ar trebui să poată călători liber în Taiwan.

„Nu le vom permite să izoleze Taiwanul”, a spus ea, enumerând vizitele americane pe insulă și reiterând că turneul său „nu a fost despre schimbarea status quo-ului” în regiune. Ci „este vorba despre toate actele legislative și acordurile care au stabilit relația noastră. Să avem pace în strâmtoarea Taiwan și să prevaleze status quo-ul”, a completat președinta Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Politicianul american a mers și în Coreea de Sud, un alt aliat cheie al SUA, unde a vizitat granița cu nordul înarmat nuclear. Apoi a aterizat în Japonia, unde s-a întâlnit cu premierul Fumio Kishida. Oficialul nipon „a cerut anularea imediată a exercițiilor militare” ale Chinei.