De ce poți răsufla ușurat, dacă ești împrumutat la bănci: nu deschide șampania, bucuria nu va dura mult
Românii care au de plătit rate la bănci pot răsufla ușurați, pentru o scurtă perioadă. Se pare că indicele ROBOR se află într-o poziție de stagnare, ceea ce le mai conferă un moment de repaus. Din nefericire, previziunile nu arată deloc bine, iar analiștii economici se așteaptă la scumpiri substanțiale ale ratelor la credite.
Săptămâna începe bine pentru românii cu datorii la bănci. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,05%.
De asemenea, Valoarea IRCC, aferentă perioadei octombrie-decembrie 2021, este de 1,08%, în declin față de nivelul de 1,25% aferent celui de-al treilea trimestru.
Trebuie să știi că IRCC se aplică împrumuturilor acordate populației după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte. Împrumuturile vechi sunt, însă, influențate și acum de ROBOR.
Ce urmează pentru românii împrumutați la bănci
Din nefericire, populația cu datorii la bănci nu se va bucura prea mult de acest moment de liniște pe piața dobânzilor. Specialiștii cred că 2022 ne va aduce rate din ce în ce mai scumpe pentru românii care n-au optat, din varii motive, pentru o dobândă fixă.
Anul acesta va fi marcat de o rata anuala a inflației explozivă, ale cărei efecte le vom regăsi în scumpiri pe toate sectoarele, explică un renumit profesor.
„Inflația monetaristă a apărut în SUA ea a declanșat inflația la nivel global, dar s-a scurs încet –încet spre Europa. În România, ea se va simți mai ales în a două jumătate a acestui an.
Deci această politică monetaristă face ca băncile să–și ia anumite măsuri de prevedere. Creditele sunt tot mai scumpe pentru că și băncile trebuie să fie aparate de ce se va întâmpla.
Ce se va întâmpla e sigur – economia nu merge cum ar trebui, prețurile la energie distrug o parte din industria României – deja s-au închis multe unități industriale, deci șomajul va crește, pierderi de locuri de muncă și nesiguranța rambursării creditelor.
Asta înseamnă că la nivelul băncilor vor trebui să apară și apar sigur, deja se văd, niște măsuri de prevedere, care, în principal, sunt dobânzile”, a declarat Mircea Coșea, pentru B1 tv.