17 ian. 2022 | 09:08

Cât a crescut datoria externă a României. BNR a făcut anunțul trist

News
Cât a crescut datoria externă a României. BNR a făcut anunțul trist
Datoria externă a României a explodat în 2021

Anul 2021, pe lângă o rată a inflației record, a mai avut și alte efecte negative, ca efect al crizei economice, și anume datoria externă. Într-o perioadă în care bugetul României a suferit, singura modalitate de a echilibra discrepanțele au fost pârgiile financiare externe. Cu alte cuvinte statul a fost obligat de împrejurări să facă împrumuturi masive pentru a-și acoperi deficitul. BNR a dat publicității datele actualizate ale gradului de îndatorare al României la finalul anului trecut, iar sumele sunt imense.

Datoria externă a României a explodat în 2021

Datele statistice ale anului trecut nu sunt deloc îmbucurătoare, dacă ne uităm la rata masivă de îndatorare a României pe piețele externe de împrumuturi. Comparativ, minimul istoric de îndatorare era de 26,7 miliarde de dolari în ianuarie 2005. Rapoartele BNR pentru anul trecut nu sunt deloc îmbucurătoare, arătând o creștere progresivă a datoriei externe, pe fondul unei crize generalizate și a lipsei reale de bani de la bugetul de stat.

Statistica lunii octombrie ne arată că datoria externă a României a ajuns la 153,2 miliarde de dolari în octombrie 2021, față de 154,5 miliarde de dolari în luna precedentă a aceluiași an. Creșterile au fost semnificative între ianuarie și octombrie 2021. Mai exact, cu 6,64 miliarde de dolari (5,82 miliarde de euro), ajungând la un total de 151,330 de miliarde de dolari (132,6 miliarde de euro) sau 56,7% din PIB, față de 58% la sfârșitul anului 2020.

BNR anunță balanța de plăți și datoria externă în noiembrie 2021

Din acest total, datoria publică directă a fost de 65,627 de miliarde de dolari (57,5 miliarde de euro) Asta înseamnă o creștere cu 304,740 de milioane de dolari (267 milioane de euro) față de sfârșitul anului precedent, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Din volumul total, datoria externă pe termen lung s-a ridicat la 110,045 miliarde de dolari (96,4 miliarde de euro), sumele fiind înregistrate la data la 31 octombrie 2021, ceea ce înseamnă 72,7% din totalul datoriei externe. În raport cu anul precedent, înseamnă o creștere pe plus de aproximativ 3,1%.

Componenta pe termen scurt s-a situat la valoarea de 41,209 miliarde de dolari, adică 36,1 miliarde de euro. În procente s-ar traduce în aproximativ 27,3% din totalul datoriei externe și cu 8,8% mai mult decât la sfârșitul anului trecut.

„În perioada ianuarie – noiembrie 2021 p, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 15.313 milioane de euro, față de 9.753 milioane de euro în aceeași perioadă a anului precedent. Defalcarea arată că deficitele la comerțul cu bunuri și la veniturile primare s-au adâncit cu 3 895 milioane de euro și, respectiv, 784 milioane de euro. Excedentul la veniturile secundare și cel la servicii au scăzut cu 515 milioane de euro și, respectiv, 366 milioane de euro.”, anunță BNR în cel mai recent raport.

Cum se  vor rezolva aceste deficite și cum se  va înclina balanța în favoarea României, rămâne de văzut. Cert este că aceste cifre cresc de la o zi la alta, iar guvernul este obligat să echilibreze deficitul prin noi măsuri de atragere de bani la bugetul de stat și să-și plătească, relativ rapid, cel puțin dobânzile la împrumuturile de până acum.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro