De ce apar măselele de minte atât de târziu: explicația cercetătorilor
Oamenii s-au întrebat, încă din cele mai vechi timpuri, de ce suntem „echipați” cu măsele de minte, de vreme ce acestea nu par să ne folosească la ceva.
Îndepărtarea molarilor de minte se întâmplă, pentru mulți oameni, la sfârșitul adolescenței sau chiar în apropierea vârstei de 20 ani. Întrebarea este: de ce nu apar aceste măsele odată cu celalalte, în copilărie? Conform cercetătorilor, răspunsul la această întrebare ar avea legătură cu modul în care crește și se dezvoltă un copil.
Gura unui copil, prea mică pentru măselele de minte
Conform cercetătorilor, gura unui copil nu ar fi suficient de mare pentru a putea să găzduiască tot setul de dinți, cu tot cu măselele de minte. Pe măsură ce un copil crește și maxilarul lui se mărește, apar molarii de minte, potrivit unui studiu din octombrie 2021, publicat în revista Science Advances.
Cu toate acestea, evoluția umană a schimbat modul în care fălcile umane se dezvoltă, așadar, molarii respectivi trebuiesc îndepărtați, atunci când apar. Motivul îl știm cu toții: atunci când îți cresc măselele de minte, durerea este una de nesuportat, în cele mai multe dintre cazuri.
Oamenii din vechime aveau, în dieta lor, nuci tari, legume negătite, carne de vânat și alte alimente mai greu de mestecat. Drept rezultat, tot atunci, maxilarul obișnuia să se dezvolte mai mult, astfel încât să facă față provocărilor, lăsând loc suficient măselei de minte să se crească normal. Dar, pe măsură ce oamenii din țările industrializate au schimbat dieta, omenirea a încetat să-și mai maximizeze potențialul, transformând măseaua de minte într-o povară.
În altă ordine de idei, atunci când oamenii trecutului își pierdeau molarii, din cauza alimentelor prea dure, măsele de minte, adică al treilea set de molari, le luau locul. „Sunt menite să fie rezervă pentru atunci când îți pierzi dinții”, a declarat Steven Kupferman, de la Cedars Sinai din Los Angeles.