22 ian. 2022 | 02:00

De ce anul 2022 te va face să te împrietenești cu ANAF: acum, suntem și noi în rândul țărilor civilizate

ACTUALITATE
De ce anul 2022 te va face să te împrietenești cu ANAF: acum, suntem și noi în rândul țărilor civilizate

Pentru mulți români, ANAF-ul este o instituție pe care și-o doresc a fi cât mai departe de ei, din diverse motive, cele mai multe dintre ele rezonând cu ideea că această instituție este o „gaură neagră” pentru banii lor.

Ei bine, în 2022, lucrurile se vor schimba radical. Modificările pe care ANAF le aduce propriului sistem va schimba relația dintre contribuabil și inspectorul Fiscului.

Ne vom împrieteni cu ANAF

Experții EY România sunt de părere că noutățile aduse de instituție în ultima vreme vor îmbunătăți percepția oamenilor, dar și interacțiunea cu aceștia.

„Suntem în faţa unei schimbări fundamentale de paradigmă. Asistăm la un nou nivel al relaţiei ANAF-contribuabil prin cele trei raportări noi anunţate pentru 2022 – SAF-T, RO e-factura şi RO e-transport. Viteza cu care se implementează aceste schimbări digitale este cu totul remarcabilă.

Este clar că peste un an raporturile cu Fiscul din România vor arăta diferit pentru contribuabili. Mari sau mici, companiile trebuie să conştientizeze acest lucru şi să fie pregătite pentru a face faţă noilor cerinţe, dar şi unei nevoi de resurse umane, resurse financiare, dar mai ales de noi abilităţi”, a avertizat Alex Milcev, Liderul practicii de asistenţă fiscală şi juridică EY România şi Moldova, la conferinţa anuală de fiscalitate a EY.

Experții anticipează deja și succesul adresării inspecţiilor fiscale din anii care urmează.

„Pentru moment, înţelegerea cerinţelor de raportare pentru diverse speţe sau structuri de business, identificarea sursei datelor şi volumetria datelor sunt printre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă marii contribuabili care au început implementările SAF-T”, susțin experții.

Nici sbiectul preţurilor de transfer nu a scăpat analizei, fiind un punct important pe agenda acestei perioade. Astfel, Adrian Rus, Liderul Departamentului de Preţuri de Transfer, susține că pandemia actuală a schimbat radical datele problemei şi punctele de referinţă în ceea ce priveşte domeniul preţurilor de transfer.

”România nu a adoptat recomandările OCDE în sensul unei flexibilităţi mai mari în abordarea inspecţiilor, si rămâne de văzut cât de bine pregătite şi documentate se vor dovedi a fi companiile, în momentul în care ANAF le va verifica tranzacţiile şi profitabilitatea afectate de perioada de pandemie”, a punctat specialistul.