29 mart. 2022 | 21:24

De ce albește părul și care este motivul pentru care unii oameni încărunțesc de tineri

ACTUALITATE
De ce albește părul și care este motivul pentru care unii oameni încărunțesc de tineri

Îmbătrânirea corpului este un proces natural, pe care toți îl vom experimenta, la timpul potrivit. Doar că nu este ușor pentru mulți dintre noi să conștientizăm că nu mai arătăm ca odinioară, că nu mai avem forța, vitalitatea și frumusețea care ne caracterizau cândva.

Una dintre cele mai mari drame care vin odată cu îmbătrânirea este încărunțirea. Părul alb, deși are farmecul său și denotă înțelepciune, experiență și blândețe, nu este un lucru pe care ni-l dorim cu adevărat. Însă foarte puțini dintre noi știu care este explicația științifică a acestui proces natural al organismului și, mai mult decât atât, de ce unii oameni albesc chiar din anii tinereții.

Iată explicațiile acestor fenomene 

Din punct de vedere științific, părul își capătă culoarea naturală din melanină, același pigment care conferă nuanțe ochilor și pielii. Două tipuri de melanină (eumelanina și feomelanina) se combină în proporții diferite pentru a produce nuanțe diferite. Mai multă eumelanină face părul întunecat (părul negru este aproape în întregime eumelanină) și mai multă feomelanină face părul roșu, iar un pic de feomelanin amestecat cu eumelanină este combinația ceea ce face maro. Părul blond poate avea orice combinație a celor două, dar în niveluri inferioare. Când părul își pierde total melanina, arată alb sau gri din cauza modului în care lumina trece prin el – în același mod în care ochii fără melanină sunt albaștri, nu limpezi. Doar că, uneori, exact cum spuneam mai sus, nu doar vârsta generează acest proces.

Există opinii ale cercetătorilor care spun că albirea prematură, la vârste tinere, poate fi cauzată de anumite carențe ale organismului. De exemplu, ar putea fi vorba despre orice deficiență de vitamina B-6, B-12, biotină, vitamina D sau vitamina E.

Un studiu din anul 2016, publicat în Jurnalul Internațional de Trichologie a analizat factorii legați dealbire prematură la indienii tineriSursă de încrederesub 25 de ani. S-a descoperit că niveluri scăzute de feritină serică, responsabilă pentru stocarea de fier în organism, vitamina B-12 și colesterolul bun HDL-C, au fost frecvente la participanții cu albire prematură a părului.

De asemenea, unele afecțiuni medicale, inclusiv bolile autoimune, pot crește riscul încărunțirii premature. De fapt, conform unor cercetări publicate în anul 2008 ar exista o legătură strânsă între albirea părului și disfuncția tiroidiană.

Mai mult decât atât, un studiu din 2013, ce a apărut în Italian Dermatology Online Journal, arată că fumătorii au de 2 ori și jumătate mai multe șanse de a începe să încarnească înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani, decât nefumătorii.