14 apr. 2022 | 12:55

De ce ai rău de mișcare când îți pui ochelarii VR: explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
De ce ai rău de mișcare când îți pui ochelarii VR: explicația cercetătorilor

De ce oamenii suferă de rău de mișcare atunci când folosesc ochelarii VR? Iată o întrebare care, până acum, nu avea răspuns.

Mulți utilizatori au raportat că, imediat ce au testat tehnologia VR, pentru prima dată, au început să simtă rău de mișcare, chiar dacă, în mod normal, nu pățeau așa ceva, în viața de zi cu zi.

Acest lucru i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă există o modalitate de a se împiedica răul de mișcare să-i afecteze pe utilizatori și, mai ales, să înțeleagă de ce acest lucru se întâmplă.

Cu tot mai multe jocuri VR pe piață, dar și dispozitive de tipul Valve Index și Oculus Quest 2 (acum redenumit Meta Quest 2), fenomenul este unul major, în condițiile date.

De ce simți rău de mișcare când utilizezi tehnologia VR

Motivul exact pentru care te simți rău, atunci când te joci un joc în VR, este acum sub lupa cercetătorilor, mai ales în condițiile în care tehnologia pare să ia avânt.

Cercetările asupra bolilor tradiționale provocate de mișcare, cum ar fi răul de mașină sau răul de mare, sunt mult mai avansate în prezent și, potrivit cercetătorilor, totul are de-a face cu modul în care creierul tău reacționează la ceea ce crede că este real. Iar cum tehnologia are tendința de a te păcăli, creierul reacționează în consecință.

Potrivit declarațiilor doctorului Hilary Hawkins, „ (…) nu te te simți rău când mergi; te simți rău când corpul este într-o poziție nemișcată, dar altceva generează mișcare. Centrii de echilibru din urechea ta interioară percep ceva diferit de realitatea”.

Acest lucru se poate aplica destul de bine și la jocurile care implică multă mișcare și agitație.

Ce poți face în privința asta? Pe scurt, „pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”. Lăsând gluma la o parte, atunci când te joci, ia pauze, dacă simți că te apucă răul de mișcare. În plus, ai grijă ca atunci când aplici ochelarii VR, să ai în vedere că trebuie să îți dai timp să te acomodezi cu noul climat virtual și să nu te grăbești.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele