28 iul. 2022 | 18:32

Cursa pentru funcția de premier al Marii Britanii: Sfatul Chinei pentru candidați. Avertisment de la Beijing

ULTIMA ORĂ
Cursa pentru funcția de premier al Marii Britanii: Sfatul Chinei pentru candidați. Avertisment de la Beijing

Beijingul i-a îndemnat pe candidații la funcția de viitor prim-ministru al Marii Britanii să se abțină de la a „amplifica așa-numita ‘amenințare chineză'”, în condițiile în care relațiile externe cu gigantul economic asiatic devin o problemă cheie în cursa pentru conducerea țării, care este foarte disputată.

Cursa pentru prim-ministru al Marii Britanii continuă

Atât fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, cât și rivala sa, ministrul de externe Liz Truss, au vorbit dur în timp ce se luptau pentru funcția de conducere a Executivului, prezentând Regatul Unit ca având nevoie să își apere valorile împotriva influenței Chinei – iar Beijingul a observat acest lucru.

„Vreau să le spun clar anumitor politicieni britanici că a face remarci iresponsabile despre China, inclusiv a exagera cu așa-numita „amenințare chineză”, nu poate rezolva propriile probleme”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, întrebat, în cadrul unui briefing de presă obișnuit, despre comentariile făcute de Sunak.

Sunak a afirmat într-o declarație făcută în acea zi că China și Partidul Comunist aflat la putere reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa securității și prosperității Marii Britanii și a lumii în acest secol”.

El a promis să „înfrunte China” dacă va fi ales, inclusiv prin închiderea institutelor Confucius finanțate de Beijing în Marea Britanie. În 2020, rețeaua a fost desemnată ca misiune străină de către Statele Unite, care au spus că este un mijloc prin care China își exercită influența asupra campusurilor. Operatorii institutului au negat aceste acuzații, spunând că se concentrează pe limba și cultura chineză.

De asemenea, Sunak a declarat că va construi o alianță de „națiuni libere” în stil NATO pentru a face față amenințărilor cibernetice chinezești – un proiect care ar necesita acceptul altor țări care ar putea fi reticente față de o astfel de abordare directă.

Marea Britanie, de acord cu SUA privind China

Cu toate acestea, Regatul Unit s-a aflat într-o aliniere tot mai mare cu SUA în ceea ce privește China – la începutul acestei luni, șefii FBI și MI5, serviciul de securitate britanic, au declarat într-un discurs comun că Partidul Comunist Chinez reprezintă „cea mai mare provocare care le schimbă jocul”.

Truss, care a fost văzută în Partidul Conservator ca un șoim al Chinei, a încercat să catalogheze poziția lui Sunak față de China ca fiind o răsturnare de situație, arătând luni „dorința de a avea relații economice mai strânse cu China” din partea Trezoreriei, când aceasta era condusă de Sunak. Anul trecut, vorbind în calitate de cancelar, Sunak a cerut o „relație matură și echilibrată” cu Beijingul.

În prima dezbatere față în față dintre cei doi, luni, Truss a declarat că Marea Britanie ar trebui să limiteze exporturile de tehnologie către „regimurile autoritare”. De asemenea, ea a spus că ar trebui să ia măsuri drastice împotriva unor companii precum platforma de socializare TikTok, deținută de gigantul media chinez Bytedance, când a fost întrebată dacă va lua măsuri specifice împotriva platformei, așa cum au cerut unii membri ai Parlamentului.

„Nu cred că este inevitabil ca China să fie cea mai mare economie din lume. De fapt, noi am permis ca acest lucru să se întâmple”, a spus Truss la dezbaterea găzduită de BBC News.

Ambii candidați încearcă să își consolideze credibilitatea în rândul colegilor lor din Partidul Conservator, care vor alege între ei în cadrul unui vot care se va desfășura de luna viitoare până la începutul lunii septembrie.

Rămâne neclar modul în care câștigătorul final va transpune retorica în politica față de China și în relațiile comerciale după ce va ieși un câștigător pe 5 septembrie.