16 ian. 2022 | 12:50

Cum te va ajuta statul să ai masa mai bogată, anul acesta: cel mai recent plan

ACTUALITATE
Cum te va ajuta statul să ai masa mai bogată, anul acesta: cel mai recent plan

În contextul unei inflații galopante și a unor previziuni economice nefavorabile, ce indică noi scumpiri pe piața alimentară, Guvernul are de gând să intervină în forță.

Pentru a combate valul inflaționist și pentru a contracara scumpirile la alimente, Executivul de la București tocmai a întocmit un plan, menit să sprijine populația în această perioadă critică.

Despre ce este vorba

Concret, Guvernul ar avea în plan eliminarea TVA pentru alimentele de bază. Prin urmare, planul Guvernului ar fi să aplice TVA zero pentru alimentele de bază, astfel încât povara scumpirilor să fie resimțită cât mai puțin de români, iar aceștia să-și poată achiziționa coșul zilnic cu toate cele necesare unui trai decent.

Prin urmare, carnea, uleiul, făina, laptele și ouăle ar urma să fie vizată de această măsură.

Trebuie notat faptul că, în acest moment, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.

Măsura vine într-un context foarte delicat, în care experții din industria alimentară previzionează noi scumpiri. Sunt așteptate majorări de preț, în medie, de 10% pentru coșul zilnic, în următoarele luni.

O astfel de opinie este împărtășită, de exemplu, de Adrian Ariciu, CEO Metro România.

„Ne confruntăm cu creșteri de prețuri la alimente și este posibil ca în următoarele luni, coșul mediu să se scumpească cu până la 10%. În structura costului de producție putem vorbi de un impact deja resimțit pe ceea ce înseamnă logistică, transport, creșteri salariale și materiale auxiliare, de împachetare sau produse nealimentare. Principala amenințare pentru sectorul de retail vine de la eventuale șocuri de consum, în urmă scăderii resurselor financiare ale consumatorilor. La Metro vom oferi clienților noștri prețuri competitive și vom continua să le asigurăm permanent disponibilitatea produselor la raft”, explică managerul, conform economica.net.

Important de menționat este că fenomenul inflaționist nu vizează doar România. Piețele europene au și ele de suferit, motiv pentru care și alte Guverne din regiune au adoptat astfel de măsuri, pentru sprijinirea populației. Un exemplu în acest sens este Polonia, dar și Ungaria, care au intervenit cu astfel de măsuri, pentru a-și ajuta cetățenii în fața scumpirilor.