31 mart. 2022 | 14:55

Cum te aperi de viruși, pe Android: metode simple ca să-ți ții telefonul curat, cu și fără antivirus

ACTUALITATE
Cum te aperi de viruși, pe Android: metode simple ca să-ți ții telefonul curat, cu și fără antivirus

S-ar putea să fii surprins să afli că Android este cel mai popular sistem de operare de pe planetă, mai important chiar și decât Windows. Acest lucru îl face o țintă pentru atacuri.

Spre exemplu, de ani de zile, utilizatorilor Windows le este recomandat să utilizeze sofware antivirus. Din fericire, Microsoft acum are încorporate instrumente mai bune pentru a combate programele malware. Compania a introdus un antivirus, începând cu Windows 8.

Cum te projează Android de viruși și ce trebui să faci tu pentru a-l ajuta

Cea mai bună metodă de apărare contra virușilor, pe Android, este, în acest moment, Google Play Protect. Există câteva componente diferite pentru Play Protect, inclusiv instrumente ca „Găsește-mi dispozitivul”, dar cea mai importantă opțiune rămâne scanarea programelor malware.

Un alt ajutor important îl oferă actualizările lunare de securitate. Cu toate că pot părea nesemnificative, în realitate ele fac toată diferența din lume.

Ce-i drept, vulnerabilități apar tot timpul, însă dacă telefonul tău Android ar fi actualizat doar o dată pe an, aceste amenințări s-ar acumula și ar deveni periculoase. Iată de ce e important să îi dai telefonului tău voie să-și facă update-urile, oricât de enervant ar fi acest lucru, pe moment.

Din păcate, nu toate dispozitivele Android primesc aceste actualizări în timp util – unele chiar deloc, în funcție de vechimea lor.

În momentul de față, cele mai sigure telefoane sunt considerate a fi cele din gama Google Pixel sau Samsung Galaxy.

Dar sunt, oare, aceste instrumentele pe care le folosește Android pentru a-ți păstra telefonul în siguranță, suficient de singure? Da, însă numai dacă te protejezi și tu, la rândul tău. Spre exemplu, trebuie să ai grijă ca atunci când descarci aplicații noi, ele să provină din surse oficiale, din magazinul Google Play.

Pe de altă parte, poate fi necesar să descarci o aplicație antivirus dacă utilizezi dispozitive Android ce nu au Magazin Play. Bitdefender sau Norton 360 sunt două programe antivirus ce reușesc să-și facă treaba destul de bine, în condițiile date.

Morala poveștii este următoarea: nu ai nevoie de o aplicație antivirus pe telefonul tău Android dacă îl utilizezi responsabil, ori dacă ai acces la magazinul Google Play.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele