07 mai 2022 | 12:50

Cum se va schimba piața imobiliară din România: tinerii modifică radical regulile

ACTUALITATE
Cum se va schimba piața imobiliară din România: tinerii modifică radical regulile

Specialiștii în imobiliare susțin că, până la finele anului, vom asista la schimbări importante pe piața imobiliară, din perspectiva acordării creditelor pentru achiziția de imobile.

Mai exact, este vorba despre amploarea pe care o vor lua brokerii și faptul că tot mai multe credite vor fi intermediate de aceștia.

Tinerii schimbă regulile pe piața imobiliară autohtonă

Cei de la AVBS Credit, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de credite bancare, anticipează că, până la finele acestui an, 40% din creditele ipotecare acordate de bănci clienților din țara noastră, pentru achiziționarea de imobile, vor fi intermediate de brokerii de credite din România.

Tinerii români sunt cei mai dispuși la astfel de soluții, conform portofoliului companiei. „Majoritatea românilor care contractează credite ipotecare intermediate de brokerii de credite AVBS au, de regulă, vârste cuprinse între 24 şi 40 ani şi au un venit mediu net de 5.000 RON lunar”, precizează experții.

Când vine vorba despre valoarea medie a creditelor, specialiștii susțin că, în 2022, aceasta a înregistrat o creștere față de anul anterior, de 15%. Astfel, s-a ajuns la 76.000 euro, însă există deja credite din 2022 ce sar de pragul de 200.000 de euro, cel mai mare fiind, spune sursa citată, de circa 220.000 de euro.

„În general, primăvara este un sezon în care apetenţa românilor pentru accesarea de produse de finanţare este una în creştere, mai ales în acest context optim, oferit pe de o parte de ridicarea restricţiilor, dar şi de posibilitatea refinanţării Creditelor Prima Casă / Noua Casă, ale căror rate lunare sunt influențate de creșterile ROBOR sau IRCC, în credite ipotecare standard cu dobânda fixă pe 5, 7, 8, 10, 15 sau chiar 30 de ani. Soluţiile de creditare cele mai potrivite pentru clienți sunt explicate şi intermediate cu succes de către cei peste 50 de brokeri de credite francizaţi ai AVBS Credit din Bucureşti şi din tară”, explică Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.