Cum să-ți cureți corect laptopul de praf: ce ai voie să faci, ce este total interzis

Cum să-ți cureți corect laptopul de praf: ce ai voie să faci, ce este total interzis

Ca orice computer, și laptopul e un adevărat magnet pentru praf și murdărie. Un laptop murdar nu este doar un coșmar estetic, ci poate provoca, de asemenea, performanțe slabe și supraîncălzire.

Curățarea unui laptop este, fără îndoială, mai obositoare decât curățarea unui desktop. Trebuie să curăți tastatura, elementele interne, ecranul și carcasa, în sine. Totuși, poți curăța cu ușurință laptopul în mai puțin de o oră, dacă știi ce ai de făcut și mai ales, ce trebuie să eviți cu sfințenie.

Cea mai mare parte a murdăriei pe care o vezi pe laptop este o problemă care ține strict de estetică. Cu toții ne dorim ca el să arate bine la exterior, dar omitem faptul că interiorul este mult mai important. Praful, crusta și firimiturile care se acumulează în interiorul laptopului pot înfunda ventilatoarele, orificiile de ventilație și radiatoarele, ceea ce duce la supraîncălzire și performanță scăzută.

Curăță-ți laptopul la interior, e mai important

Curățarea interiorului laptopului poate fi mai ușor de realizat pe unele laptop-uri decât pentru altele, dar procedeul este cam același.

Se întâmplă destul de rar să găsești altceva decât praf, păr și/sau firimituri în interiorul laptopului tău. Dacă se întâmplă să vezi unele pete pe suprafețe metalice (nu cele în care găsești integratele), curăță-le cu alcool izopropilic de 90%-100% și cu un tampon de bumbac. Asigură-te că aplici alcoolul pe tamponul de bumbac, nu direct pe suprafață și nu utiliza niciodată produse de curățare de uz casnic pe laptop (sau alte dispozitive electronice). Restul componentelor se vor sufla ușor de praf sau cu o cârpă moale din microfibră (acolo unde se poate). Toate aceste operațiuni trebuie executate cu mare grijă.

Odată ce laptopul tău devine frumos la interior, este timpul pentru o schimbare și la exterior. Curățarea tastaturii unui laptop este un proces destul de anevoios. Spre deosebire de o tastatură de desktop, care de obicei poate fi dezasamblată, tastaturile de laptop e un pic mai complicată. Vei avea nevoie de o cârpă din microfibră, tampoane de bumbac, aproximativ 90%-100% alcool izopropilic și aer comprimat. Nu folosi niciodată produse de curățare de uz casnic pentru a curăța componentele electronice și nici oțet, în loc de alcool, s-ar putea infiltra în tastatură, iar sub aceasta se află componentele.

După asta, poți trece la monitor. Curățarea necorespunzătoare este o modalitate rapidă de a ajunge cu un ecran de laptop la service. Ecranul LCD al laptopului este incredibil de delicat și trebuie curățat corespunzător și cât de des poți.

Nu folosi prosoape de hârtie sau cârpe pentru a curăța ecranul laptopului. Acestea lasă praf își îți pot zgâria ecranul. De asemenea, nu folosi alcool, oțet, detergenți pentru sticlă (sau ochelari) sau orice alte substanțe chimice de curățare, ci numai produse acreditate pentru așa ceva.