Cum să te asiguri că nimeni nu-ți spionează computerul: orice faci online rămâne confidențial doar așa
Unul dintre cele mai negre coșmaruri ale generațiilor actuale este să aibă cineva acces la datele lor din computer sau chiar din telefonul mobil. Fie că vorbim despre informații personale, bancare sau, pur și simplu, activitatea de pe web, nimeni nu-și dorește ca aceste date să ajungă pe mâini necunoscute. Pentru a avea parte de această siguranță, trebuie să ne dăm silința și să efectuăm anumite proceduri.
Primul pas pe care trebuie să-l ai în vedere, pentru a te asigura că nimeni nu-ți spionează computerul, este să apelezi la un program care oferă protecție dispozitivului, asemenea unei umbrele sub care te adăpostești de ploaie.
Majoritatea programelor antivirus atât pentru Windows, cât și pentru macOS vor proteja împotriva aplicațiilor de înregistrare a tastelor, a hackerilor de camere web și a altor tipuri de programe spion, mai ales dacă ai grijă să actualizezi periodic respectivul program.
Cum alegi programul potrivit pentru tine? Nu veți găsi o soluție de securitate „universal valabilă” pentru toată lumea, asta-i clar! Totuși, pentru majoritatea computerelor de acasă, software-ul gratuit ar trebui să ofere un nivel adecvat de protecție, dar plata pentru o versiune actualizată a programului crește gradul de siguranță, desigur.
Cel mai important aspect: nu te vulnerabiliza singur!
Un alt detaliu deosebit de importat este reprezentat de propriul tău comportament. Din nefericire, mulți dintre noi ne sabotăm singuri securitatea online, prin comportamente și gesturi care ne vulnerabilizează și pe care le facem fără să ne dăm seama, adesea.
Prin urmare, dezvăluirea parolei de conectare unor persoane necunoscute sau chiar și membrilor familiei, poate reprezenta un comportament ce-ți slăbește securitatea.
De asemenea, ai grijă pe ce dai click și ce fișiere descarci în computerul tău. Fii deosebit de atent la link-urile pe care le primești prin rețelele de socializare sau prin e-mail, chiar dacă par să provină de la persoane sau chiar de la instituții publice în care ai încredere. În spatele unei așa-zise identități de încredere poate sta un hacker care a furat acea identitate, tocmai pentru ca tu să renunți la vigilență și să pici în capcana lui.
În cele din urmă, spyware-ul va încerca să ruleze în mod invizibil în computerul tău, tocmai pentru ca tu să nu-l sesizezi, dar foarte rar aceste programe funcționează corect și, prin urmare, poți observa, mai devreme sau mai târziu activitatea suspectă. Odată ce acest lucru se petrece, nu pune evenimentul pe seama unei întâmplări oarecare, ci ia măsuri de securitate radicale, pentru a restabili gradul de siguranță și protecție și a nu agrava consecințele care pot deriva din a fi spionat o perioadă mai îndelungată.