Cum poți să forțezi apartamentele să se ieftinească: dacă toți românii ar ști asta, mâine piața ar pica în cap
Piața imobiliară românească duduie în acest moment. Metrul pătrat construit valorează mii de euro în marile orașe ale țării, nu puțini fiind analiștii care spun că prețurile sunt supraevaluate. Doar că românii pot face ceva în acest sens, iar dacă informația aceasta ar ajunge la cât mai mulți, prețurile chiar s-ar prăbuși. Vedem mai jos despre ce este vorba.
Să plecăm de la niște adevăruri pe care le invocă cei ce susțin că NU vor veni ieftinirile pe piața imobiliară: inflația de lungă durată, scumpirea materialelor de construcție.
Bun, așa este. Constructorilor le-au crescut prețurile foarte mult, însă la fel de adevărat este că în acest moment există un recul masiv al cererii de pe piață.
Oamenii nu mai cumpără, nu mai investesc în imobiliare. Din cauza instabilității, a scumpirilor în lanț, oamenii așteaptă să vadă ce se întâmplă, nu mai dau cu banul imediat.
Ce se întâmplă pe orice piață pe care există mai multă oferă decât cerere? Exact! Scad prețurile.
Cum pot românii să ieftinească piața imobiliară
Concret, dacă românii își mențin această reținere de a investi pe piață și dacă fenomenul se va extinde și mai mult, dezvoltatorii, chiar dacă vor pierde, vor fi nevoiți să vândă chiar și la preț mai mic. De ce? Fiindcă multe șantiere sunt închise, multe ansambluri imobiliare s-au ridicat și bate vântul prin ele.
Peste dezvoltatori vin facturi, nu-și permit să țină imobilele goale. La preț mai mare sau mai mic, trebuie să vândă. Așa vor apărea ieftinirile!
O spune foarte clar și Iancu Guda, pentru Digi24: „Cererea scade, oferta crește, inevitabil prețul ar trebui să și scadă. E o corecție de fapt, pentru că acest preț este oricum mare. Din punctul meu de vedere, este cel mai prost moment să cumperi imobiliare pentru că timpul de recuperare al investiției din chiria pe care o poți încasa este de 25 de ani. Este enorm”.