24 ian. 2022 | 16:55

Cum poți primi 5.000 de euro gratis, doar ca să te muți într-un loc de vis

ACTUALITATE
Cum poți primi 5.000 de euro gratis, doar ca să te muți într-un loc de vis

Numeroase localități din Italia se confruntă cu un fenomen îngrijorător și de proporții al depopulării masive. Deși aceste zone sunt de o frumusețe rară, doar câteva sute de familii populează unele sate, motiv pentru care autoritățile de aici vor să încurajeze străinii să se stabilească la ei în comunitate.

Pentru a-i convinge pe oameni să se mute, se pun la bătaie premii, dar și locuințe. Mai e nevoie doar de dorință din partea oamenilor să-și schimbe stilul de viață și să facă o astfel de mutare.

Sat din regiunea regiunea Calabria, Italia

Sat din regiunea regiunea Calabria, Italia

În ce sat ți se dau 5.000 de euro, doar ca să te muți acolo

Satul italian Roseto Valfortore este un exemplu grăitor în acest fenomen al depopulării. Străinii care vor să vină și să se stabilească aici primesc, de la autoritățile locale fie un premiu în valoare de 5.000 de euro, fie o locuință în care să stea.

Inițiativa nu este una nouă pentru italieni. Autoritățile din regiunea Calabria au de gând, de asemenea, să ofere până la 28.000 de euro pe o perioadă de maximum trei ani persoanelor care doresc să se mute în sate cu până la 2.000 de locuitori.

Important de menționat este faptul că, în acest ultim caz, pentru a obține fondurile, noii rezidenți trebuie să se angajeze să pornească o mică afacere, fie de la zero, fie prin preluarea ofertelor în domeniile căutate de municipalități.

Mai mult decât atât, e bine de știut că solicitanții trebuie să își stabilească rezidența acolo și să aibă cel mult 40 de ani. De asemenea, trebuie să fie pregătiți să se mute în Calabria în termen de 90 de zile după ce le-a fost aprobată cererea.

Astfel se gândesc italienii să soluționeze problema unei populații îmbătrânite și a migrației din satele pitorești. Aceste măsuri ar putea reprezenta niște exemple de bune practici și pentru autoritățile noastre de la București. Ar putea reprezenta soluția mult așteptată pentru a-i determina pe românii din Diaspora să revină acasă și să se stabilească din nou la ei în țară.