26 mai 2022 | 07:35

Cum îți schimbi permisul de conducere în România: ce faci după ce ți-a expirat carnetul de șoferi, care-i procedura

ACTUALITATE
Cum îți schimbi permisul de conducere în România: ce faci după ce ți-a expirat carnetul de șoferi, care-i procedura

Pe perioada stării de alertă,  a fost prelungită automat perioada de valabilitate pentru o serie de acte personale, printre care și permisul de conducere. Dacă acesta a fost și cazul tău, merită să ai în vedere că, de acum, va expira peste câteva zile.

Data de 6 iunie 2022 este ultima la care îți mai poți preschimba carnetul de șoferi dacă ți-a expirat în pandemiei și ți-a fost prelungit automat. Aceeași dată este valabilă și pentru buletine, de exemplu. Acum, însă, discutăm de procedura referitoare la permisul de conducere.

Cum schimbi carnetul de șoferi, după ce a expirat

Prin Legea 55/2020 s-a stabilit posibilitatea de a folosit actele eliberate de autoritățile române și după expirarea lor pe toată perioada stării de alertă, plus 90 de zile. Termenul final, practic, este 6 iunie 2022, săptămâna viitoare.

Ca procedură pe care trebuie să o urmezi, discutăm de două etape. În primul rând, este vorba de obținerea unei fișe medicale, document menit să ateste aptitudinile tale de a conduce un vehicul pe drumurile publice. A doua etapă ține de depunerea unor acte la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

În ceea ce privește adeverința medicală, aceasta implică mai multe controale, iar lista unităților medicale din întreaga țară ce sunt autorizate în specialităţile medicale necesare obţinerii permisului de conducere, respectiv medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie, conține peste 600 de spitale sau clinici (de stat sau particulare) și poate fi consultată aici. În mod previzibil, trebuie achitată și o taxă. Cel mai bine este să-ți faci o programare telefonică la respectivul control pentru a nu pierde prea mult timp la ghișee.

În ceea ce privește actele efective pe care trebuie să le depui la DRPCIV, după ce ți-ai făcut o programare online în acest sens, lista include actul de identitate în original, permisul de conducere vechi în original și dovada plății taxei de eliberare a permisului de conducere, pe lângă adeverința medicală menționată mai sus. Nu lipsește din dosar nici cererea tip de eliberarea pe care o completezi electronic la ghișeul DRPCIV.

Ca referință, valoarea taxei pentru eliberarea permisului auto este de 89 de lei și se poate plăti online, prin ghișeul.ro sau internet banking (pentru confirmarea tranzacției este necesara o perioada mai mare de 24 ore), prin virament bancar, prin mandat poștal, în numerar la sucursalele unor bănci și la automatele pentru plata facturilor (se găsesc în supermarket-uri, mall-uri etc.), conform avocatnet.ro.

Este important de reținut că, pe documentul de plată trebuie înscrise următoarele informații, potrivit DRPCIV: codul numeric personal, numele și prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata (unele platforme completează automat o parte dintre aceste date). Termenul de eliberare al unui nou permis de conducere în România este între 5 și 15 zile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele