09 mai 2022 | 21:27

Cum „decontează” rușii de rând războiul lui Putin: cariere, joburi, studii, toate dispar pe apa sâmbetei

ACTUALITATE
Cum

Pentru unii ruși de rând, războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina înseamnă un punct major de cotitură în viață. Piața muncii din țara vecină cunoaște transformări dramatice și forțează numeroși cetățeni să-și refacă planurile de viitor, însă nu oricum, ci într-un context marcat de o profundă instabilitate și incertitudine.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Statele Unite ale Americii și țările occidentale au lansat numeroase pachete de sancțiuni împotriva Moscovei.

Măsurile au izolat Rusia pe scena politică internațională, dar încă nu au avut efectul mult dorit: acela de a-l determina pe liderul de la Kremlin să înceteze focul și să-și retragă ofensiva din țara vecină.

Mai mult, ceea ce se întâmplă acum cu Rusia afectează profund numeroși cetățeni de rând care poate n-au niciun fel de implicare cu deciziile care se iau în țară.

Cum suferă rușii de rând, de pe urma războiului liderului lor

Agențiile de presă internaționale vorbesc despre cariere, joburi, studii care sunt puse în pericol, pe fondul retragerii masive a companiilor occidentale din Rusia.

Este evident că aceste companii mari reprezentau șansa la o viață mai bună pentru rușii care lucrau în ele. Acestea ofereau posibilitatea avansării în cadrul unor multinaționale, salarii pe măsură și, desigur, aveau un aport semnificativ în bugetul național al țării, care este acum văduvit de aceste contribuții, iar efectele vor fi diverse și grave, inclusiv subfinanțarea unor sistemele cheie pentru dezvoltarea oricărei țări, cum ar fi educația.

În acest context, Forbes a raportat recent că peste 600 de mii de locuri de muncă ar putea fi pierdute în Rusia până la sfârșitul anului. Se pare că situația cea mai dificilă va fi înfruntată de locuitorii capitalei. În Moscova, majoritatea oamenilor lucrau în sectorul financiar sau în servicii, marketing și publicitate, conform datelor unei analize realizate de DW.

Unele industrii sunt efectiv puse la pământ. “Industria aviatică strigă deja că nu va mai avea piese de schimb în șase luni. Și alte industrii se vor afla în aceeași situație“, a spus Tatiana Mihailova, economist și lector la Noua Școală Economică din Moscova.

Jurnaliștii prezintă și mărturisirea unei locuitoare a capitalei, de doar 30 de ani, care susține că războiul a transformat-o în șomeră: “Desigur, mi-ar plăcea să găsesc un job similar, dar acest lucru este nerealist în viitorul apropiat. Multe companii reduc personalul și, în general, cererea de noi angajați a scăzut semnificativ, în special în marketing“, spune femeia, citată de DW.