25 iul. 2022 | 14:55

Cum calculezi frumusețea, cât de exacte sunt „testele” și de ce n-ar trebui să-ți pese de ele

ACTUALITATE
Cum calculezi frumusețea, cât de exacte sunt „testele” și de ce n-ar trebui să-ți pese de ele

Se spune că frumusețea este un concept destul de fix. Cât de adevărată este acea noțiune este, însă, un concept relativ, după cum vei observa imediat.

Poate că ai auzit de „golden ratio” sau, în traducere liberă, raportul de aur. Acesta se referă, atunci când introducem frumusețea în discuție, la anumite coordonate ale feței unei femei care decid, într-un mod totalmente dependent de date predefinite, dacă acea femeie este una frumoasă sau, după caz, mai puțin frumoasă.

De-a lungul timpului, multe actrițe sau cântărețe au fost studiate cu ajutorul acestei metode. Cu alte cuvinte, li s-a calculat distanța dintre ochi, mărimea nasului, a bărbiei, și așa mai departe, realizându-se un melanj între toate aceste elemente.

Spre exemplu, Marilyn Monroe a fost desemnată ca fiind una dintre cele mai frumoase femei din lume, conform cu ceea ce am povestit mai sus. Ne întoarcem în zilele noastre unde Amber Heard, fosta soție a lui Johnny Depp, a primit un calificativ identic. Altfel spus, ca să fii frumoasă, ar trebui să arăți ca Amber.

Desigur, șarada procesului cu Depp a făcut ca popularitatea actriței să scadă considerabil, oamenii încetând să-i mai vadă frumusețea fizică și preferând să se concentreze pe comportamentul ei. Vestea bună este că, deși pare greu de crezut, firea chiar te schimbă și, în funcție de caz, te înfrumusețează sau te urâțește: Heard e dovada vie a acestui lucru.

Ce este frumusețea, de fapt?

În ciuda a ceea ce se spune, se pare că frumusețea nu este un concept chiar atât de fix pe cât se credea, iar noi studii arată întocmai asta. În mod evident, la calcul ar trebui să fie adăugate și caracteristicile ce țin de „suflet”. Poate părea mult prea utopic ceea ce spunem acum, desigur, însă dacă te vei gândi mai bine vei observa că acest lucru este unul care ți se aplică inclusiv ție.

În plus, să nu uităm de faptul că oamenii au gusturi diferite, atunci când vine vorba despre frumusețe.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele