29 nov. 2022 | 17:51

Cum au reușit călugării să înșele autoritățile timp de aproape 900 de ani. Misterul documentului din secolul al XII-lea care răstoarnă istoria locală

ULTIMA ORĂ
Cum au reușit călugării să înșele autoritățile timp de aproape 900 de ani. Misterul documentului din secolul al XII-lea care răstoarnă istoria locală

Călugării de la mănăstirea San Pedro de Cardeña, din provincia spaniolă Burgos, au pus de mult timp ochii pe biserica Santa María de Cuevas de Provanco din Segovia. Dar moștenirea substanțială pe care contele de Castilia, Asur Fernández, și soția sa Guntroda, le-a lăsat-o, nu conținea nicio mențiune despre această biserică romanică înconjurată de frumoase podgorii.

Oamenii de știință spanioli au descoperit acum cum comunitatea religioasă din San Pedro de Cardeña a falsificat documentul din lăcomie – dar a uitat să elimine originalul

Greșeala făcută de călugări

Mănăstirea avea o asemenea ambiție de a deține biserica, încât, la două sute de ani după moartea contelui, au falsificat pergamentul pe care era scris testamentul său.

Singura lor greșeală a fost omisiunea de a elimina toate copiile testamentului autentic. Acum, Consiliul Național de Cercetare din Spania (CSIC) și Universitatea din Burgos au reușit să demonstreze că documentul fraudulos, considerat până acum ca fiind cel mai vechi dintre cele păstrate în Arhiva istorică a nobilimii din Toledo, este de fapt un fals din secolul al XII-lea, și nu din anul 943, așa cum se pretinde.

Documentul falsificat de călugări – cunoscut oficial sub numele de OSUNA, CP.37, D.9 – este un pergament pe care scrie cu litere rotunde vizigote o donație din partea contelui de Castilia către mănăstirea San Pedro de Cardeña.

Până în prezent, documentul era considerat oarecum unic, deoarece aproape niciun document original din secolul al X-lea nu a supraviețuit în limba spaniolă castiliană. Cu toate acestea, cercetările au arătat că, de fapt, a fost redactat două secole mai târziu.

Cercetarea, care va fi făcută publică în curând în Raportul anual de studii medievale, a dezvăluit ce proceduri au fost folosite pentru a redacta testamentul, precum și motivele care i-au determinat pe călugări să facă acest lucru.

Misterul documentului din secolul al XII-lea care răstoarnă istoria locală

Falsificatorii s-au bazat pe un document autentic care stipula o donație din partea contelui, inserând elemente care nu se regăseau în original, pentru a-l folosi ca dovadă în eventualele procese, dintre care două au fost intentate și câștigate ulterior de călugări.

Analiza documentului, efectuată de Sonia Serna de la Universitatea din Burgos, a scos la iveală anomalii atât în pregătirea, cât și în redactarea acestuia. Serna explică faptul că scribul era obișnuit să lucreze cu alfabetul carolinian din secolul al XII-lea și a făcut un efort pentru a imita alfabetul rotund vizigot tipic pentru Castilia din secolul al X-lea.

Însă în opera sa s-au strecurat elemente anacronice, cum ar fi utilizarea sistemului carolinian de abrevieri și adoptarea unor soluții anormale pentru abrevierea unor cuvinte, elemente care nu ar fi existat în secolul al X-lea. Cu toate acestea, falsul s-a dovedit suficient de eficient pentru a câștiga două procese.

Documentul original folosit de călugăr ca model pentru falsul său s-a pierdut. Cu toate acestea, o copie a supraviețuit în colecția de hrisoave, cunoscută sub numele de Becerro Gótico de Cardeña și păstrată în Biblioteca Zabálburu din Madrid. Comparând cele două texte, Julio Escalona de la Institutul de Istorie al CSIC a verificat că călugărul a copiat formularea și aspectul testamentului autentic, dar a inserat o clauză prin care atribuie biserica Santa María de Cuevas de Provanco mănăstirii San Pedro.

„Fiecare perioadă își rescrie și manipulează trecutul”

În 1175, biserica Santa María de las Cuevas a făcut obiectul unui litigiu între mănăstirea San Pedro și consiliile din Peñafiel și Castrillo de Duero. Mănăstirea din Burgos a câștigat în cele din urmă, prezentând un document fals în pergament și obținând ca doi călugări să ateste autenticitatea acestuia. Potrivit experților, acel document era testamentul depus în arhiva din Toledo, ale cărui caracteristici paleografice anormale corespund unei elaborări din a doua jumătate a secolului al XII-lea, luând ca model originalul.

„Valoarea sa nu constă în faptul anecdotic de a fi sau nu cel mai vechi document din arhivă așa cum se credea până acum, ci în faptul că arată modul în care abilitățile tehnice și autoritatea morală și religioasă s-au combinat în acest caz pentru a construi un adevăr credibil, capabil să triumfe într-un scenariu judiciar”, se arată în studiul CSIC și al Universității din Burgos. „În cele din urmă, ne amintește că, pentru a înțelege pe deplin orice perioadă istorică, este esențial să înțelegem cum fiecare perioadă își rescrie și manipulează trecutul.”

Mănăstirea San Pedro de Cardeña, unde a fost realizat falsul, a fost complet jefuită de trupele napoleoniene în timpul invaziei Peninsulei Iberice din 1808. Călugării au fugit îngroziți și au fost nevoiți să abandoneze toate comorile pe care le păzeau de secole, scrie El Pais.

Unul dintre mormintele profanate a fost cel al lui El Cid – sau Rodrigo Díaz de Vivar, soldații lui Napoleon vânzând armele și rămășițele sale în toată Europa. Ei au realizat chiar și gravuri care reflectă jefuirea mormântului legendarului războinic. Astăzi, o placă afirmă că, deși rămășițele eroului castilian nu se mai află aici, calul său este îngropat în grădina mănăstirii, deși este posibil ca acest lucru să nu fie decât un mit.