11 apr. 2022 | 13:55

Cum arată, la interior, un capac de ketchup de la Heinz: 3D-ul care te duce cu gândul la Tron sau Blade Runner

ACTUALITATE
Cum arată, la interior, un capac de ketchup de la Heinz: 3D-ul care te duce cu gândul la Tron sau Blade Runner

E suficient să vezi anumite imagini ca să asociezi, în mintea ta, obiecte obișnuite cu ideea de „Tron” sau „Blade Runner” – în realitate, este, de fapt, vorba doar despre o scanare CT 3D a unor obiecte cât se poate de banale, ca de exemplu un capac de ketchup Heinz.

Un grup de ingineri scanează lunar diferite tipuri de articole pentru a oferi o apreciere mai profundă asupra minunilor inginerești care ne înconjoară în viața de zi cu zi și pe care nici măcar nu le observăm.

Cele mai recente scanări 3D includ un capac de la Heinz care, din câte se știe, i-ar fi luat inventatorului său 185.000 de ore ca să îl construiască, iar asta după 45 de prototipuri eșuate.

Capacul ketchup-ului Heinz, mult mai interesant decât ne-am fi putut vreodată închipui

Putem observa că vorbim despre un ansamblu destul de complex, care permite ca bidonul de ketchup Heinz să fie depozitat cu susul în jos, fără scurgeri – designul a fost chiar autorizat de NASA, din motive evidente.

Pe lângă capacul de de la Heinz, echipa a scanat și o duză Sriracha care are un design, de asemenea, distinctiv, ca mai apoi să vină rândul unui capac de la Vita Coco, confirmând că folia din interior rămâne într-adevăr intactă până în momentul în care „fierăstrăul” în miniatură al capacului își face treaba – adică atunci când îl deschizi pentru prima oară. Cine ar fi putut să creadă că ambalajul alimentelor este atât de interesant la interior?

În decembrie, echipa a scanat trei AirPod-uri diferite pentru a arăta cum au evoluat căștile wireless de la Apple. Se pare că gigantul a continuat să rearanjeze componentele interne ale căștilor, de-a lungul anilor, oferind fiecărei generații o reproiectare completă.

O lună mai târziu, echipa a încărcat scanări ale consolelor portabile Nintendo.

În mod senzațional, obiectele care ne înconjoară au o lume a lor, extrem de interesantă, pe care acest tip de scanări 3D ne-o scot în evidență și ne-o prezintă în toată splendoarea ei.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele