Cum ar putea conduce Elon Musk cele mai mari trei companii din lume
Acțiunea lui Elon Musk de a achiziționa Twitter ar putea avea un efect secundar nedorit pentru miliardar: adăugarea încă unei companii mari la programul său plin.
CEO-ul Tesla și SpaceX s-a oferit să cumpere fiecare acțiune Twitter pe care nu o deține deja – 90,8% din companie – într-o afacere în valoare de aproximativ 43 de miliarde de dolari, potrivit CNBC. Acordul ar adăuga încă una dintre cele mai mari companii din lume la portofoliul de proprietate al lui Musk: Tesla și SpaceX sunt deja companii de un trilion de dolari și, respectiv, de mai multe miliarde de dolari.
Chiar dacă Musk achiziționează cu succes Twitter și refuză să-și numească CEO, este foarte probabil că ar dori să influențeze operațiunile de zi cu zi ale companiei, ceea ce poate duce la o criză serioasă de timp pentru cea mai bogată persoană din lume. Și, deși conducerea a trei companii simultan nu este nemaiauzită – Musk, care este CEO-ul Neuralink, o face deja – conducerea a trei dintre cele mai mari companii din lume este aproape fără precedent.
Elon Musk deține, de asemenea, două întreprinderi mai mici, Neuralink și The Boring Company
Iată câteva vești bune pentru Musk: s-a mai întâmplat înainte. Vestea proastă este că cel mai recent director cunoscut care a încercat această ispravă a fost nimeni altul decât Carlos Ghosn, fostul CEO al Nissan și Renault și fostul președinte al AvtoVaz și Mitsubishi. Ghosn a deținut roluri de top la toate cele patru companii pentru o perioadă și a condus trei dintre ele în 2018, când a fost arestat în Japonia din cauza acuzațiilor de abatere financiară. Ghosn a fugit în Liban, care nu are un tratat de extrădare cu Japonia, unde locuiește astăzi ca fugar căutat internațional.
În timpul SXSW din 2018, Elon Musk a spus că și-a împărțit efectiv timpul între diversele sale întreprinderi, angajând o echipă puternică și alocandu-le angajaților responsabilitățile în mod corespunzător. În acest fel, a spus el, „aproape tot timpul meu îl petrec pe inginerie și design”.
Musk este cel mai mare acționar extern al Twitter, deținând 9,2% din platformă. Ulterior, Twitter i-a oferit lui Musk o poziție în consiliul lor de administrație, cu avertismentul că nu putea deține mai mult de 14,9% din acțiunile restante ale companiei. Cinci zile mai târziu, compania a raportat că Musk a refuzat poziția.
Musk – care are peste 81 de milioane de urmăritori pe Twitter – a spus că motivația sa pentru cumpărarea companiei este de a debloca „potențialul extraordinar” al Twitter de a fi „platforma pentru libertatea de exprimare pe tot globul”.