Cum a fost la EcoFest: de ce e util un astfel de festival, ce te învață
Festivalului Internațional al Filmului Ecologist (EcoFest) a ajuns la ediția cu numărul 12, iar de data aceasta s-a desfășurat într-un cadru aparte, ca parte integrată a programului aferent Zilelor Galațiului 2022.
EcoFest a avut loc în mai multe locații din Galați, în perioada 7-11 iunie, fiind, în mare măsură, concetrat pe competiția de documentar ecologist, la care s-au înscris mai multe producții atât de la noi din țară, cât și de peste hotare, aceasta fiind, de departe, cea mai interesantă parte a evenimentului, în sine.
Ineditul a constat în faptul că, de data aceasta, pe lângă juriul profesionist, parte din cei care au decis ce producții câștigă marele trofeu, au fost și elevii din liceele gălățene. S-ar putea spune că decizia introducerii lor în juriu este una benefică de ambele părți, de vreme ce, pe de-o parte, filmele au ajuns să fie punctate sau depunctate de cei care „mâine vor moșteni Pământul”, pe de altă parte, experiența jurizării le-a fost benefică și lor, adolescenților. În felul acesta au putut să experimenteze cum este să fii responsabil de soarta unui premiu, în paralel având oportunitatea de a-și sedimenta cunoștințele despre ecologie și despre ceea ce înseamnă, cu adevărat, să ai grijă de planetă.
Simona Man, la EcoFest: „Ce suntem noi astăzi, veți fi voi mâine”
Unul dintre speakerii EcoFest 2022 a fost Simona Man (expert în ecologie și probleme de mediu, membru al juriului de specialitate). Printre altele, doamna Man a subliniat faptul că omul trebuie să se afle, în orice moment, în armonie cu natura.
La rândul său, Bogdan Movileanu (critic de film, activist și membru al juriului de specialitate) a punctat pe importanța filmelor înscrise în competiție, afirmând că acestea ar trebui să fie lecția ideală dată omului, pentru a înțelege mai bine cât de importantă este relația sa cu Pământul pe care îl locuiește.
Spusele lui Bogdan Movileanu au fost completate de Marina Roman (jurist, critic de artă și, la rândul ei, membru al juriului de specialitate). „Cel mai important este să fim atenți la poveste. Asta o să vedeți voi, povești”, le-a transmis ea elevilor prezenți în sala de festivități a Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Galați.