02 iun. 2022 | 19:42

Cum a fost înmormântat generalul rus care a murit în Ucraina, după ce avionul său a fost doborât

ULTIMA ORĂ
Cum a fost înmormântat generalul rus care a murit în Ucraina, după ce avionul său a fost doborât

Un general-maior al Forțelor Aeriene Ruse a fost împușcat în timp ce se afla la bordul unui avion de vânătoare deasupra regiunii Lugansk (estul Ucrainei). Uciderea comandantului marchează cea mai recentă pierdere dintr-un lung șir de eșecuri militare importante suferite de Rusia pe fondul invaziei. Iată cum a fost înmormântat omul lui Putin.

Un mare general rus, ucis în Ucraina

Kanamat Botashev este cel mai înalt comandant al Rusiei ucis în Ucraina. În vârstă de 63 de ani, generarul-maior se bucura de pensionare când tancurile rusești au trecut granița la sfârșitul lunii februarie. Expertul nu mai survolase cerul din 2012.

Botashev este cel mai înalt pilot rus al cărui deces a fost raportat de Kremlin. Potrivit BBC, Federația Rusă a pierdut cel puțin 31 de piloți militari în războiul cu Ucraina. Această nouă victimă vine în contextul evaluărilor serviciilor de informații occidentale, conform cărora armata rusă nu a câștigat supremația aeriană până acum.

Kanamat Botashev, înmormântat cu onoruri militare

Generalul rus Kanamat Botashev este înmormântat cu onoruri în patria sa. Comandantul este considerat pilotul cu cel mai important rang doborât în bătălia din Ucraina. Funeraliile sale au loc în Rusia, la câteva zile după ce avionul de vânătoare pe care îl pilota a fost doborât de ucraineni. Trupul i-a fost transportat cu un elicopter la Karachay-Cherkessia, în Caucazul de Nord al Rusiei, spun rapoartele locale.

Săptămâna trecută, Botashev pilota un avion de război Suhoi-25, când a fost ținta unui sistem de rachete de umăr Stinger, a relatat BBC Rusia. Președintele Vladimir Putin i-ar fi acordat post-mortem titlul de Erou al Rusiei.

De la începutul lunii martie, în Rusia a existat o acțiune amplă de recrutare. Birourile militare rusești de înregistrare și înrolare, organizațiile patriotice și grupul de mercenari PMC Wagner au militat activ pentru a atrage candidați să lupte în Ucraina. Se crede că cel puțin nouă soldați ruși pensionari, cu vârsta de peste 50 de ani, au fost uciși de ucraineni.

Este considerat pilotul cu cel mai important rang doborât în război

Kanamat Botashev s-a născut în 1959, în Karachay-Cherkessia și a absolvit Institutul Superior de Aviație Militară Yeysk, ca pilot de vânătoare-bombardiere. A trecut de la locotenent la general. Cu toate acestea, a fost eliberat din armată în 2013, când a fost acuzat că a prăbușit un avion de luptă Su-27 în apropierea orașului Petrozavodsk, fără a avea permisiunea să zboare. Mai târziu, a lucrat ca vicepreședinte al aviației pentru Societatea Voluntarilor pentru Cooperare cu Armata, Aviația și Marina din regiunea Leningrad.