Cum a devenit Tesla mașina perfectă pentru drumurile pline de gropi din România: ți-ai dori și tu această funcție

Cum a devenit Tesla mașina perfectă pentru drumurile pline de gropi din România: ți-ai dori și tu această funcție

Spre deosebire de autoturismele tradiționale, Tesla are un sistem de operare complex care beneficiază deseori de actualizări. Cel mai recent astfel de update reprezintă o veste foarte bună pentru străzile din România.

Printr-o actualizare recentă, Tesla a învățat să depisteze în timp real gropile de pe străzi și, nu neapărat să le ocolească brusc, dar să ajusteze tăria suspensiilor pentru a trece mai ușor peste ele, fără consecințe pentru componentele mașinii și confortul pasagerilor. În mod previzibil, noua opțiune funcționează doar pe modelele de Tesla dotate cu suspensii adaptive.

Mașinile electrice Tesla, mai deștepte decât ai crede

Dacă ai un Model X sau Model Y de la Tesla, în urma celui mai recent update, mașina ta a învățat să se adapteze la gropi într-o manieră surprinzătoare, ca să nu-ți mai crească tensiunea de fiecare dată când te confrunți cu dezastrul de pe drumurile patriei.

Conform datelor obținute de Electrek, mașinile Tesla au învățat să creeze o hartă a drumurilor cu gropi și, în funcție de informațiile ”învățate”, pot modifica rezistența suspensiilor în mașinile suportate pentru a crește înălțimea față de sol și, implicit, pentru a spori confortul.

Primele informații pe marginea acestei actualizări au fost postate pe Twitter în 2020 de către Elon Musk, iar primii pași spre implementarea ei se pare că au fost făcuți deja. ”Această ajustare se poate produce în diverse locuri, în funcție de disponibilitate, având în vedere că autovehiculul descarcă harta drumurilor accidentate generată de mașinile Tesla.”, se arată în comunicatul de presă. Cu ce trebuie însă să rămâi din această afirmație este că, odată cu trecerea timpului, această funcție va deveni din ce în ce mai performantă.

Din păcate pentru cei care au făcut investiții semnificative într-o Tesla, noua funcție este disponibilă doar pe cele cu suspensii adaptive, Tesla Model S și Model X. Pentru a activa opțiunea, în primul rând, ai nevoie de versiunea de software 2022.20 instalată. După aceea, din meniul mașinii, modifici Controls – Suspension – Adaptive Suspension Damping în parametrul Comfort sau Auto.