Tesla se duce în cap, rapid: niciodată nu s-au mai vândut atât de puține mașini electrice

Tesla se duce în cap, rapid: niciodată nu s-au mai vândut atât de puține mașini electrice

La fel ca întreaga industrie auto în 2022, livrările de mașini electrice de la Tesla au înregistrat o scădere bruscă de la un trimestru la altul, iar incertitudinea alimentată de criza de semiconductori și pandemia de Covid-19 din China nu vin ca o veste bună pentru piața de mașini.

Conform Reuters, în trimestrul doi al acestui an, încheiat la 30 iunie, livrările de mașini electrice din portofoliul Tesla au înregistrat o scădere nu mai puțin de 18%. Printre motivele din spatele acestui dezastru de proporții fără precedent pentru gigantul condus de Elon Musk, se numără problemele din lanțul de aprovizionare. Practic, Tesla, la fel ca ceilalți producători importanți din domeniul auto au devenit victime ale crizei de semiconductori și a restricțiilor impuse cetățenilor din China, în contextul celui mai recent val al pandemiei de coronavirus.

Cât de prost o duce Tesla în 2022, de fapt

Cel mai mare producător de mașini electrice din lume a declarat sâmbătă că a livrat 254.695 de vehicule în perioada aprilie-iunie. Scăderea este una șocantă, dacă ai în vedere că, în trimestrul precedent, când condițiile din piață nu erau semnificativ mai relaxate, Tesla se lăuda cu 310.048 de mașini livrate. Practic, în trimestrul doi din 2022, Tesla a pus capăt unui ciclu de aproximativ doi ani de livrări record. Până acum, compania condusă de Elon Musk a mers din bine în mai bine.

Criza de semiconductori nu se va rezolva peste noapte, dar problema majoră de această dată a fost dată de reapariția cazurilor de Covid-19 în China. Acest detaliu a oprit producția constructorului auto la fabrică din Shanghai în mai multe rânduri, cu costuri fabuloase pentru Tesla. În plus, au fost afectați și ceilalți furnizori de componente din aceeași țară. Nu putem decât să sperăm că vor crește livrările în a doua jumătate a acestui an, deși Elon Musk a anunțat deja concedieri masive, vehiculându-se o scădere cu aproximativ 10% a forței de muncă la nivel global pentru Tesla.