29 dec. 2022 | 19:22

Criza energetică, mai de temut ca Fukushima: japonezii reiau utilizarea energiei nucleare, spre spaima globală

ACTUALITATE
Criza energetică, mai de temut ca Fukushima: japonezii reiau utilizarea energiei nucleare, spre spaima globală

Momentele disperate cer măsuri disperate. Aceasta pare să fie și devina japonezilor, ce au de gând să reia utilizarea energiei nucleare, deși se află încă în umbra tragicelor evenimente de la Fukushima.

Conform informațiilor venite de la autoritățile japoneze, aceștia caută soluții pentru a-și intensifica utilizarea energiei nucleare din nou. Totul se întâmplă la mai bine de un deceniu de la accidentul nuclear din 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia.

Deși în ultimii ani nici nu se mai punea problema reluării utilizării energiei nucleare, iată că, pe fondul actualei crize energetice globale, asistăm la o schimbare semnificativă de viziune din acest punct de vedere.

Amintim că, în 2011, accidentul nuclear a survenit urmare a cutremurului din nord-estul țării de la ora 14:46, fiind apoi urmat de un tsunami devastator pentru populația locală.

În luna noiembrie a acestui an, lideri politici japonezi au anunțat, printre altele, că va țara lor va dezvolta reactoare de generație următoare pentru a le înlocui pe cele uzate.

Japonezii au uitat ce s-a întâmplat la Fukushima și promit să construiască reactoare nucleare noi

Acest anunț nu a rămas în aer, deci nu a fost vorba despre o simplă declarație, ci s-a constituit într-un proiect ce a primit deja avizul instituției care are competență în acest domeniu, semn clar că japonezii chiar s-au pus pe treabă și vor să readucă la viață energia nucleară locală.

Dincolo de actuala criză energetică mondială, ce constituie un fapt ce încurajează dezvoltarea energiei nucleare acum, inclusiv eforturile de a elimina utilizarea combustibililor fosili sunt susținute de folosirea energiei nucleare, oricât de ciudat și neadevărat ar părea acest lucru, la prima vedere.

Trebuie reținut faptul că, deși energia nucleară vine cu propriile sale probleme de mediu , poate genera cantități mari de energie, producând în același timp emisii de carbon relativ mici în comparație cu combustibilii fosili. Prin urmare, reprezintă o alternativă demnă de luat în calcul în actualele condiții globale, atât din perspectiva mediului, cât și din cea a crizei energetice.