28 dec. 2022 | 11:59

Cea mai puternică economie din Europa renunță la energia nucleară: când închide ultimele reactoare și ce înseamnă, de fapt

ACTUALITATE
Cea mai puternică economie din Europa renunță la energia nucleară: când închide ultimele reactoare și ce înseamnă, de fapt

După aproximativ un an în care au existat dezbateri aprinse în Europa vizavi de clasificarea centralelor nucleare ca surse de energie verde, Germania ia o decizie radicală pe marginea subiectului și transmite un mesaj puternic bătrânului continent.

Ultimele reactoare nucleare aflate în funcțiune pe teritoriul Germaniei vor fi deconectat în luna aprilie a anului viitor, în 2023. Măsura radicală a fost preconizată pentru decembrie 2022, dar a fost amânată pentru câteva luni în speranța minimizării efectelor crizei energetice pe timpul iernii, un fenomen care a dus la o exploziei a tarifelor la energie electrică și gaze naturale pe bătrânul continent, în parte din cauza invaziei Ucrainei. Nu a ajutat nici dependența Germaniei de gazul rusesc.

Germania oprește ultimele sale reactoare nucleare

Desființarea din luna decembrie 2022 a reactoarelor nucleare a fost amânată în luna noiembrie a acestui an printr-o lege împinsă prin Parlament de către cancelarul social-democrat Olaf Scholz, în pofida unei opoziții puternice din partea Verzilor, dar și a partenerilor de coaliție. Pe de altă parte, decizia a fost una justificată, în contextul în care au apărut speculații în piață acum câteva luni pe marginea unui posibil blackout la nivelul întregii Germanii.

În mod oficial, Scholz a insistat atunci asupra faptului că menținerea în funcțiune a centralelor nucleare este necesară ca soluție provizorie, cât timp Germania caută alternative pe termen lung pentru gazul rusesc. Cu aceeași ocazie, a reamintit populației că, dacă acel proces nu este amânat, există o posibilitate reală ca, pe parcursul iernii, țara să se confrunte cu întreruperi punctuale de furnizare a energiei electrice.

Punctual, reactoarele nucleare ce urmează să fie oprite și, într-un final, dezafectate sunt Isar 2 și Neckarwestheim 2 în sudul Germaniei, respectiv Emsland în vest. Conform unei foi de parcurs ce a fost bătută în cuie în 2011, ar fi trebuit deconectate pe 31 decembrie, dar oficialii au amânat pasul cu pricina până în aprilie 2023. În privința puterii lor reale, cele trei reactoare au generat 6% din energie electrică din Germania în prima jumătate a acestui an.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele