29 aug. 2022 | 06:30

Criza de personal din medicină, în cifre clare: nici locuințele de serviciu nu-i mai motivează să rămână în țară

ACTUALITATE
Criza de personal din medicină, în cifre clare: nici locuințele de serviciu nu-i mai motivează să rămână în țară

În România, cele mai mari probleme legate de numărul și calitatea angajaților se regăsesc în Educație și Sănătate. În timp ce mulți profesori se reprofilează, medicii iau calea occidentului pentru a-și croi o carieră în condiții civilizate. Așa ajungi în situația de te trata, dacă îți permiți, fie în străinătate, fie într-un număr infim de orașe de pe meleaguri mioritice.

În teorie, la secția de Primiri Urgențe, ar trebui să nu fie niciodată lipsă de personal, pentru că acolo ajung deseori cazuri grave, în situația cărora câteva minute fac diferența dintre viață și moarte. Din păcate, la secția de Urgențe din cadrul Spitalului Județean Brăila, nu de puține ori, există un singur doctor pe tură.

Pe de o parte, managerii de spitale și autoritățile locale caută cu disperare medici care să ocupe acele posturi și, printre altele, le oferă locuințe de serviciu, nu doar salarii generoase. Din păcate, numărul celor care se grăbesc să ocupe posturile este infim spre inexistent.

Nici locuințele de serviciu nu-i mai motivează pe medici

Peste drum de Spitalul Județean din Brăila, există un bloc cu 31 de apartamente, 13 dintre ele sunt goale și menite pentru medici care ar trebui să vină să ocupe posturile libere. Chiria subvenționată la un astfel de apartament de aproximativ 55 de metri pătrați este de 400 de lei. Singurele condiții pentru cei care solicită o locuință de serviciu sunt să aibă până în 35 de ani şi să nu dețină o locuință în acelaşi municipiu.

”Deficitul este în mare în toate specialitățile. Avem în prezent un deficit mare pe radiologie, medicină internă, terapie și pe medicină de urgență. Avem un normativ de 25 de medici. Suntem cu 8. Vă dați seama că e nevoie de mult mai mulți.”, și-a exprimat impasul Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Județean din Brăila pentru Observator.

Partea tristă este că la acest spital, ca la oricare de Urgențe din România, mașinile de salvare stau la coadă în față, dar nu prea are cine să întindă o mână de ajutor pacienților. ”În mod normal, dimineața sunt 2 medici pe tură, unul pe resuscitare și unul pe urgențe medii și minore. Dar există și zile când e unul singur pentru că nu avem cum sa acoperim turele.”, a adăugat managerul spitalului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele