26 aug. 2022 | 11:54

Alexandru Rafila, nou îndemn ca oamenii să ridice pastilele de iodură de potasiu: „Suntem la graniță cu un stat aflat în război”

ULTIMA ORĂ
Alexandru Rafila, nou îndemn ca oamenii să ridice pastilele de iodură de potasiu: „Suntem la graniță cu un stat aflat în război”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat, din nou, oamenii să meargă la medicul de familie și să ridice pastilele de iodură de potasiu. El a recunoscut că nu a existat prea mult entuziasm față de campania de distribuire a pastilelor. Cu toate acestea, ministrul Sănătății a explicat că ne aflăm la graniță cu o țară care este implicată într-un război și că există posibilitatea unui accident nuclear.

Ministrul Sănătății, nou apel la oameni să își ridice pastilele de iod

„Din păcate, suntem expuși, suntem la graniță cu un stat aflat într-un război incredibil pentru această perioadă. Noi am mai trăit în 1986 o situație similară și țin minte că atunci, după ce acel incident nefericit de la Cernobîl s-a produs, au fost distribuite, după vreo 10 zile, comprimate de iodură de potasiu.

Perioada optimă este mult mai scurtă. Nu cred că să ai un comportament preventiv este un comportament care e legat de insistență –

eu cred că este legat de responsabilitate, iar corpul medical, indiferent că e vorba de noi ca și autorități, de medici de familie, ca și furnizori de servicii medicale pentru populație sau de farmacii, nu ar trebui să fie implicați sau acuzați în vreun fel dacă insistă pentru protejarea sănătății oamenilor din țară”, a afirmat Alexandru Rafila.

Campania de informare, un eșec

Ministrul Sănătății spunea, în luna aprilie, că  nu vor fi distribuite pastile, decât după o campania de informare bine pusă la punct, astfel încât oamenii să înțeleagă de ce sunt necesare și la ce folosesc ele. 

„Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…)

E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (…)

Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni”, a declarat Alexandru Rafila, în luna aprilie.