Criza alimentelor din România, sub reflector: cât de mari sunt șansele să avem rafturile goale din magazine, în 2022
În contextul războiului din Ucraina, s-au vehiculat în piață mai multe scenarii fatidice vizavi de ce urmează să se întâmple în România, atât în privința prețurilor, cât și a disponibilității produselor pe rafturile din magazine. Ministrul Agriculturii a venit cu lămuriri pe marginea subiectului.
În cazul în care erai îngrijorat de faptul că s-ar putea să rămână goale rafturile din magazinele românești din cauza invaziei Ucrainei, dar și a scumpirilor de la carburant și energie, ministrul Agriculturii a făcut mai multe declarații importante pentru a liniști populația. Per ansamblu țara noastră este în siguranță, chiar dacă mai multe țări au anunțat că vor limita exportul de cereale în acest an, în frunte cu Ungaria, Bulgaria și Serbia.
Ce se întâmplă cu produsele din magazine
„E vorba de Ungaria, Bulgaria şi Serbia şi trebuie să precizăm, încă de la început, că România nu este niciuna dintre aceste ţări. Noi, în mod tradiţional, suntem o ţară care exportăm, pentru că producem mai mult decât consumăm în intern şi lucrul acesta trebuie să fie foarte bine înţeles de toată lumea. Din evaluările pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii, nu există un risc să nu putem aproviziona populaţia.
Evident că, pe măsură ce lucrurile evoluează sau involuează, necesită măsuri dedicate pentru a asigura populaţia României că are la dispoziţie hrană şi produse agroalimentare. Lucrurile acestea se analizează de foarte mult timp, pentru că noi am prevăzut să fim foarte conştienţi de faptul că nu este prima criză – ea vine şi se suprapune peste criza din energie, peste criza pandemică şi toate aceste lucruri în ultimii doi ani au afectat agricultura României şi agricultura tuturor statelor din Uniunea Europeană”, a afirmat Adrian Chesnoiu, în cadrul unei conferințe desfășurate la sediul central al PSD.
În același context, oficialul guvernamental a simțit nevoia să insiste asupra faptului că ministerul pe care îl conduce nu poate stabili prețul de vânzare, poate doar să ofere asigurări legate de puterea de producție. Practic, acesta este un avertisment voalat vizavi de faptul că ne așteaptă scumpiri crunte, ar Guvernul nu poate să intervină asupra prețurilor.
„Ministerul Agriculturii se ocupă strict de producţia agro-alimentară şi la nivelul acesta vă spun că nu există în momentul de faţă sincope în aprovizionarea populaţiei cu alimente. (…) Cu siguranţă sunt suficiente alimente în rezervele de stat astfel încât să putem trece peste orice criză. Noi am făcut solicitări către factorii abilitaţi ca rezervele de stat să fie îndestulătoare, pentru că ne preocupă situaţia populaţiei din România şi am făcut-o înainte de agresiunea militară a Rusiei, pentru că trebuie să avem în vedere o evoluţie pe termen scurt, mediu şi lung şi soluţiile le avem, ele sunt implementate gradual în funcţie de necesitate. (…)
România nu este în situaţia celorlalte state care încearcă să-şi asigure consumul intern. În Ungaria se suprapune cumva şi cu perioada alegerilor, şi trebuie să interpretăm toate aceste decizii şi în logica politică”, a adăugat ministrul Agriculturii.