08 mart. 2022 | 07:20

Șoferii de mașini pe benzină și motorină sunt primii afectați, dar nu ultimii: dezastrul de la pompă accelerează

ACTUALITATE
Șoferii de mașini pe benzină și motorină sunt primii afectați, dar nu ultimii: dezastrul de la pompă accelerează

Toate aspectele vieții noastre sunt influențate de războiul din Ucraina, în această perioadă. Prețurile sunt doar vârfurile piramidei, mai ales când vine vorba de carburant. Problema majoră este că benzina și motorina se reflectă în aproape toate produsele și serviciile pe care le achiziționăm.

Pentru un moment, în ultimele zile, administrația de la Washington a cochetat cu ideea interzicerii importului de petrol rusesc, un detaliu care ar crea un gol semnificativ pe piața din Europa. Nu a durat mult până când măsura cu pricina s-a reflectat într-o creștere spectaculoasă a prețului de achiziție pentru petrolul Brent, de referință în Europa.

Criza din 2008, adusă în actualitate de prețul petrolului

Pe piața asiatic, petrolul Brent a atins pragul de 139 de dolari pe baril luni, foarte aproape de maximul istoric de 143 de dolari din 2008, în mijlocul celei mai dureroase crize financiare din ultima sută de ani.

În teorie, fluctuațiile din prețul petrolului se reflectă la pompă pe piața din România după aproximativ o săptămână. De această dată însă, având în vedere că nu se termină războiul mâine, poimâine, prețul benzinei și motorinei a continuat să crească peste weekend cu aproximativ 10 bani pe litru, dar și luni.

Ca referință, la o stație Petrom din București, prețul unui litru de benzină a sărit de la 7,15 lei până la 7,24 lei. Motorina s-a scumpit de la 7,27 lei până la 7,37 lei. În același timp, tot în Capitală, la momentul redactării acestui material, există benzinării MOL și Omv de unde cumperi benzină standard cu până la 7,54 lei pe litru. Trendul este îngrijorător și nu pare să se pondereze curând.

Realitatea din piața de carburant este îngrijorătoare, dar până la finele zilei de luni, țițeiul Brent tranzacționat pentru luna mai a reușit totuși să se aprecieze cu 9,4% până la 129,19 dolari pe baril, la bursa londoneză ICE Futures Exchange, reușind să recupereze jumătate din pierderea inițială. Conform datelor obținute de Bloomberg, la această oră, se poartă negocieri la nivel global pentru majorarea ofertei de petrol.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele