Cresc impozitele românilor, peste noapte, a confirmat ministrul Finanțelor: ce se întâmplă cu impozitele imobiliare, taxa pe locuință
După mai multe speculații legate de creșterea impozitelor în România, ministrul Finanțelor a confirmat că acest proces este inevitabil, cel puțin în cazul impozitului pe locuință. Partea bună este că, aparent, nu vor fi afectați cei cu venituri mici. Partea proastă este că nu este foarte clar ce înseamnă venituri mici.
“Pot crește impozitele. Până la urmă este vorba despre veniturile autorităților locale și atunci când ne întrebăm de ce de fiecare dată statul român din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivelul autorităților locale, cred că un răspuns este și în zona asta, a colectării veniturilor. Impactul unei eventuale creșteri de impozite nu va fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont că este și o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite, și ca nivel de trai, și ca nivel de dezvoltare economică”, a explicat ministrul finanțelor într-o intervenție ce a avut loc ieri.
Cât de mult cresc impozitele românilor
Când vine vorba de impozitele pe locuințe, din 2023, acestea ar urma să crească chiar și cu 50%, printr-un mecanism ce va depinde mai mulți factori, dar mai ales de numărul și valoarea proprietăților. În teorie, au mai existat proiecte în acest sens, dar aplicarea efectelor a fost în final amânată până în 2023. Relevant este însă că impozitarea actuală a proprietăților va fi înlocuită complet.
Ca referință, în prezent, taxarea se bazează pe calculul materialelor de construcție și poziționarea imobilului, dar aceasta va fi înlocuită cu o grilă notarială sau cel puțin acesta era planul inițial, adoptat în luna iulie a acestui an. Acum, se pare că se va păstra mecanismul vechi, dar valorile vor fi majorate cu aproximativ 50%.
Ideea de bază a fost ca primăriile să poată obține mai mulți bani din impozitele mărite la proprietăți. Se estimează ca va fi vorba de 2,8 miliarde de lei în 2023, bani ipotetici care sunt deja incluși în calculele bugetare pe anul viitor. La formatul ”revoluționar” bazat pe grila notarială s-a renunțat pentru că nu există o bază de date complet și nici un sistem de calcul automat pentru primării. Practic, majorarea cu 50% a fost modalitatea găsită de Ministerul Finanțelor pentru aduce mai mulți bani la primării rapid și sigur.