„Creierul lui Putin” cere răsturnarea președintelui rus. Alexander Dugin a lăsat de înțeles că liderul de la Kremlin ar putea fi ucis
Alexander Dugin, supranumit „creierul lui Putin” și o figură influentă în Rusia, a cerut ca președintele Vladimir Putin să fie răsturnat.
Alexander Dugin vrea să îl dea jos pe Putin
El a lăsat să se înțeleagă chiar că acesta ar putea fi ucis după înfrângerea umilitoare a Moscovei la Herson, potrivit rapoartelor de presă internaționale.
Dugin, care a fost în favoarea escaladării războiului în Ucraina, a vorbit pe Telegram despre invazia eșuată a lui Putin în Ucraina. Platforma de socializare a șters ulterior tirada sa împotriva lui Putin.
În mesajul său, Dugin a citat din povestea „Golden Bough”, de James Frazer, în care un rege este ucis pentru că nu a reușit să aducă ploaia în timpul unei secete, se arată în raport.
„Îi dăm Conducătorului plenitudinea absolută a puterii, iar el ne salvează pe toți, poporul, statul, poporul, cetățenii, într-un moment critic”, spusese Dugin.
Alexander Dugin, vorbind despre situația din Ucraina, a declarat că fiecare „rus adevărat” ar trebui acum să se întristeze și să „strângă din dinți de durere”, spunând că Rusia „a predat Hersonul” și că, dacă civilii nu sunt supărați din cauza Hersonului, „nu sunt ruși”.
Acest episod vine în urma unor rapoarte care afirmă că există o ruptură tot mai mare între figurile militare și Vladimir Putin, învinuindu-l pe președintele rus pentru eșecul invaziei, potrivit raportului.
Dugin nu are nicio legătură directă cu politica externă rusă. Însă numeroasele referiri la el în presa internațională ca fiind „creierul lui Putin” par a fi bine întemeiate.
Pentru unii, influența figurii de extremă-dreapta asupra liderului rus a fost monumentală și este esențială pentru a înțelege viziunea lui Putin asupra lumii și a locului Rusiei în ea.
„Este nevoie de o înțelegere mai largă a ideilor mortale ale lui Dugin. Rusia a rulat manualul său de joc în ultimii 20 de ani și ne-a adus aici, în pragul unui alt război mondial”, a scris David Von Drehle, editorialist la Washington Post, într-un articol de opinie, descriindu-l ca fiind „un profet fascist al imperiului rusesc maxim”.
Șoigu a ordonat retragerea rușilor din Herson
Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea trupelor ruse de pe malul vestic al râului Nipru, în fața atacurilor ucrainene din apropierea orașului Herson din sudul țării.
Anunțul marchează una dintre cele mai semnificative retrageri ale Rusiei și un potențial punct de cotitură în război, care se apropie acum de sfârșitul celei de-a noua luni. Dar a adus un răspuns sceptic din partea guvernului ucrainean.
Șoigu a declarat la televiziune că va „proceda la retragerea soldaților” după o propunere a comandantului operațiunilor rusești din Ucraina, generalul Serghei Surovikin.
Surovikin, aflat la comanda generală a războiului, a apărut și el la televizor. El a recunoscut că nu a fost „deloc o decizie ușoară” de luat, dar a explicat că nu mai era posibil să aprovizioneze orașul Herson.
El a spus că a propus să se instaleze linii defensive pe malul estic al râului. „Vom salva viețile soldaților noștri și capacitatea de luptă a unităților noastre. Păstrarea lor pe malul drept (vestic) este inutilă. Unii dintre ei pot fi folosiți pe alte fronturi”, a declarat Surovikin.