Coșmarul economic din 2008, repetat în 2022? SUA și Europa se țin de mână în hora dezastrului
Pericole mari pândesc asupra economiei americane și europene, pe măsură ce inflația pare de necombătut.
Scumpirile din ultima perioadă au forțat băncile centrale de pe mai multe continente să înăsprească condițiile monetare. Creșterea dobânzilor reprezintă principala armă a băncilor centrale de a lupta contra inflației. Doar că ea e o sabie cu două tăișuri. Pe de-o parte, ne ajută să temperăm valul de scumpiri, pe de alta ne poate arunca în recesiune.
Cât de aproape suntem, de fapt, de prăbușirea financiară
În manualele de specialitate, o economie se confruntă cu recesiune atunci când rata variației PIB-ului este negativă timp de două trimestre consecutive. Teoretic, recesiunea este o formă mai slabă de criză economică, deci dacă ar apărea, nu putem spune că ne vom confrunta cu situația din 2008, când economia globală a cunoscut o veritabilă prăbușire.
Totuși, nici recesiunea noastră nu ar urma să fie una clasică, așa cum o definesc manualele, deoarece realitatea economică din prezent mult mai dificilă decât în anii premergători crizei din 2008. Factorii de risc sunt numeroși, iar recesiunea ar fi deja iminentă, după cum afirmă unii experți.
”Aceasta este o situație atât de dificilă încât avem trei, patru factori care pot avea un impact grav asupra economiei și toate acestea, reunite în același timp, înseamnă că există multă presiune asupra economiei și, prin urmare, probabilitatea ca o recesiune să vină în Europa, dar și în SUA, este destul de mare”, e de părere CEO-ul Deutsche Bank, Christian Sewing, citat de CNBC.
Un lucru este clar, în toată această situație plină de riscuri și de factori variabili, afirmă expertul: „dacă are loc o oprire bruscă a gazelor rusești, probabilitatea ca o recesiune să vină mai devreme este evident mult mai mare. Nu există nicio îndoială. Dar aș spune că, în general, avem o situație atât de dificilă încât probabilitatea unei recesiuni și în Germania, sau în Europa în 2023 sau anul următor, este mai mare decât am văzut-o în oricare dintre anii precedenți și că nu este doar impactul acestui război îngrozitor, ci uitați-vă la inflație, uitați-vă la ce înseamnă asta pentru politica monetară”, a spus Sewing Annette Weisbach.
În particular, șansele ca România să se confrunte cu o recesiune sunt slabe. O spunea, în luna mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Nu suntem (în recesiune – n. r.) și nu cred că economia românească va intră în recesiune, dar o activitate economică în jur de 2%, 2 și ceva la sută, cam cât găsim și în rapoartele Fondului și ale Băncii Mondiale cred că acolo vom ajunge. Mai depinde și de anul agricol. Nu suntem în recesiune…Nu ne pregătim de nimic negru.
Lucrurile sunt încă sub control. Avem o problema majoră în domeniul fiscalității, trebuie să o rezolvăm – domeniul fiscalității, că acolo sunt presiunile cele mai mari – și de ea trebuie să ne ocupăm”, a spus guvernatorul Băncii Naționale a României.