Dumitru Mociorniță n-a fost întotdeauna un om avut – ba dimpotrivă. S-a născut desculț și sărac, într-un sat uitat de lume, în imediata apropiere a localității Băicoi. Cu toate astea, priceperea sa avea să-și spună cuvântul, iar el avea să devină unul dintre cei mai importanți oameni ai perioadei sale.
Dumitru Mociorniță a reușit, din nimic, să ridice un adevărat imperiu în pielărie, în vremea Primului Război Mondial, dar și în cea interbelică, cucerind întreaga națiune cu produsele sale de calitate.
Dacă este să faci o statistică a industriașilor acelei perioade, constatăm că puțini sunt cei care au rezistat rigorilor timpurilor. Chiar și așa, numărul lor nu este deloc mic, comparativ cu anii în care activau. Unul dintre cei care a izbândit și a reușit să dea naștere unei afaceri prospere este Dumitru Mociorniță, industriașul specializat în pielărie, care s-a remarcat prin profesionalist, viziune, dar și respect pentru client. Pe scurt, Mociorniță miza pe studiul continuu și nu părea să agreeze vechea vorbă românească „las-o, mă, că merge-așa”.
S-ar putea spune că Dumitru Mociorniță a trăit o viață de film. Însă, spre deosebire de filmele celebre de la Hollywood, povestea lui nu se termină fericit.
S-a născut în 1885, la Țintea-Băicoi, într-o familie modestă, dar harnică. Cu toate că a mers la școală, Dumitru Mociorniță a fost supus unui tratament discriminatoriu, din pricina condiției financiare precare a părinților săi. Se spune că învățătorul îl așeza mereu în ultima bancă pentru a fi mai greu de observat faptul că băiatul nu are încălțări.
Și pentru că de mic știa că vrea să-și depășească condiția, a fost unul dintre puținii români care a trecut bariera de patru clase absolvite. S-a mutat la Ploiești, unde a locuit în gazdă, și a urmat cursurile gimnaziale la Liceul „Sfinții Petru și Pavel”. Imediat după finalizarea lor, s-a mutat în București, unde a urmat Liceul Economic „Kretzulescu”, în paralel învățând temeinic limbile franceză și germană.
Nu dura mult până să obțină o bursă la Școala Superioară de Comerț, din Capitală, absolvind această instituție cu magna cum laude.
Și-a mutat mai apoi studiile în afara țării, urmând „École Supérieure de Commerce de Paris et d’Industrie”, ca mai apoi să ia calea Germaniei și Angliei unde și-a desăvârșit cunoștințele în domeniu, informează Adevărul.ro.
Abilitățile acumulate aveau să-l ajute să-și găsească rapid un loc de muncă, ajungând să lucreze la Tăbăcăria lui Nicola Prodanof, cel care deținea monopolul în domeniu, la noi în țară, atunci. La numai 24 de ani, Dumitru Mociorniță ajungea unul dintre cei mai importanți oameni din firmă.
Spirit întreprinzător, Dumitru Mociorniță și-a dat rapid seama că o modalitate bună de a îmbina utilul cu plăcutul este dacă ar încălța Armata Română, proaspăt intrată în mijlocul ororilor Primului Război Mondial, totodată extrem de prost echipată.
Așadar, tânărul întreprinzător a făcut bocanci, șei, cizme, dar și îmbrăcăminte pentru soldații români aflați pe front, acțiune care îi aduce onoruri, medalii, dar și privilegii binemeritate de la Stat.
În dorința de a excela în ceea ce face, Dumitru Mociorniță împrumută 30 de milioane de lei și cumpără un teren pe strada Apele Minerale (astăzi Ion Minulescu), din Capitală, unde își construiește prima fabrică de încălțăminte cu numele lui.
Nu durează mult și se extinde, deschizând fabrici și în Braşov, Craiova, Ploieşti, Galaţi, Buzău, Tecuci, Câmpulung, Roman, Cluj sau Târgovişte, în 1938 dobândind un capital de peste 200 de milioane de lei.
Pentru că era perfect conștient că munca se face cu oameni, se spune că Mociorniță avea o relație extrem de bună cu angajații săi, fidelizându-i pe aceștia și fiindu-le chiar prieten. Mai mult, el investea continuu în dezvoltarea muncitorilor săi, specializându-i în tainele pielăriei, conform cu noile invenții ale perioadei.
Cât despre viața sa personală, în mod evident, a avut parte de un trai decent, însă nu vrut niciodată să epateze în vreun fel, cu toate că situația financiară i-ar fi permis acest lucru.
„Cum pot eu, băiat de ţăran, de la Băicoi, să stau într-o casă cu lei la uşă şi atâta somptuozitate? Sunt bogat doar prin prisma generaţiei şi ar fi ruşinos să afişez atâta opulenţă”, declara, la un moment dat, cu modestie, Dumitru Mociorniță.
Din nefericire, începutul erei comuniste a reprezentat sfârșitul său. Vâzându-l ca pe un „chiabur”, comuniștii i-au confiscat toată averea și l-au tranformat din „Regele Pantofilor” într-un ocnaș.
În data de 10 mai 1948, Dumitru Mociorniță este arestat și trimis direct în închisoare, întreaga avere fiindu-i naționalizată.
După ce a scăpat de închisoare, el a trăit într-o pivniță, în sărăcie lucie, iar organele de control obișnuiau să-l mai viziteze din când în când, pentru a vedea dacă s-a însănătoșit pentru a-l retrimite la închisoare.
În 1953, Mociorniță își dădea ultima suflare, iar la înmormântarea sa participa un număr record de oameni: familie, prieteni, dar și foști angajați.