Copilul de 5 ani din România cu simptome de hepatită acută, transferat la Fundeni. Ce boală i-au descoperit medicii, de fapt
Transplantul hepatic al copilei de doar cinci ani diagnosticată cu boala Wilson și insuficiență hepatică a fost un real succes. Despre fetiță s-a spus că ar fi fost primul caz de îmbolnăvire de hepatită de origine necunoscută din România.
Minora a primit un transplant hepatic la Institutul Fundeni din București, de o echipă coordonată de directorul centrului de transplant hepatic, prof. dr. Irinel Popescu. Minora este în stare stabilă, după intervenție, însă aceasta a rămas sub supravegherea strictă a medicilor la secția de Terapie Intensivă 3 de la Institutul Clinic Fundeni.
Copilă cu simptome de hepatită acută, transferată la Spitalul Fundeni
Update 2 mai, 0ra 20.56. Copila de 5 ani, supusă unui transplant hepatic la Fundeni, este în stare stabilă. Rebeca respiră singură, fără ajutorul aparatelor. Medicii sunt optimiști că micuța își va reveni și va putea duce o viață aproape normală. Deocamdată, organismul fetiței este slăbit din cauza insuficienței hepatice, dar și a infecțiilor pe care le-a avut în trecut.
Știrea inițială
Fetița de 5 ani, internată de aproape o lună la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, cu suspiciune de hepatită acută, urmează să fie transferată la Spitalul Fundeni, în cursul zilei de vineri, 29 aprilie, în vederea unui eventual transplant hepatic. Copilul va fi supus tuturor investigațiilor medicale necesare transferului: consult cardiologic, CT, consult pediatric.
Până acum, în România, s-au înregistrat trei cazuri suspecte de hepatită acută. Este vorba de copila în vârstă de cinci ani, un bebeluș de opt luni și un minor de 10 ani. Potrivit Ministerului Sănătății, medicii așteaptă ultimele rezultate ale analizelor „să vedem dacă avem o cauză identificabilă”.
Medicul Adrian Marinescu, explicații despre afecțiunea apărută la copii
Medicul infecționist Adrian Marinescu atrage atenția că nu există informații științifice despre un virus misterios care să provoace afecțiuni hepatice grave, ci „discutăm de o afectare hepatică, care ar putea să aibă drept cauza o cauza infecțioasă, să fie vorba despre un adenovirus. Din toate datele pe care le avem, și în cazul respectiv, nu discutăm de niciun virus. Până în momentul de față, nu există astfel de date”.
Recomandări pentru părinți
În acest sens, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală ne recomandă să nu intrăm în panică.
„Isteria care s-a creat nu are o susținere științifică, nu are baze. Dacă ne uităm la tot ce se scrie, la nivel de OMS, vorbim de niște cazuri extrem de puține în lume, până în 200, dintre acestea mai puțin de 10% sunt forme fulminante”, a explicat expertul, la Antena 3.
Când trebuie mers la doctor
Referitor la hepatita acută, doctorul român este de părere că părinții nu au de ce să meargă la spital cu cei mici pentru analize, dacă aceștia nu prezintă simptomatologie digestivă.
„Dacă sunt simptome care țin de o hepatită acută: greață, vărsături, modificări de scaun, scaunul deschis la culoare, urină închisă la culoare, tegumentele îngălbenite, atunci vei lua legătură cu medicul pediatru. Nu trebuie făcut nimic care să ne ducă în panică”, a conchis Adrian Marinescu.
Simptome dezvăluite de OMS
Boala hepatică acută a infectat deja copii din zeci de țări, cele mai recente cazuri fiind identificate în Japonia și Canada. Cel puțin un minor a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, a confirmat Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit experților OMS, cele mai frecvente simptome sunt gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree, vărsături.