16 mai 2022 | 06:30

Consecința nebănuită a războiului din Ucraina: ce se întâmplă cu vânzările de mașini

ACTUALITATE
Consecința nebănuită a războiului din Ucraina: ce se întâmplă cu vânzările de mașini

Economia mondială a avut semnificativ de suferit din cauza invaziei din Ucraina și foarte multe domenii continuă să se ducă în jos din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei, dar și din cauza dependenței Europei de energia rusească.

Piața auto din Rusia este în derivă din cauza numeroaselor sancțiuni internaționale aplicate țării lui Putin de la începutul invaziei din Ucraina. Conform datelor obținut de The Moscow Times, doar 32,706 mașini au fost vândute luna trecută în Rusia. Deși cifra s-ar putea să nu-ți spună mare lucru, merită să ai în vedere că este cu 78% mai mică decât valoarea înregistrată în aceeași perioadă din 2021. Mai grav decât atât este însă că trendul este unul din ce în ce mai îngrijorător. În martie, de exemplu, scăderea vânzărilor de la un an la altul a fost de 60%. În mai, probabil, va fi peste cele 78 de procente menționate mai sus.

Vânzările de mașini din Rusia, pe cale de dispariție

În corelație directă cu gesturile lui Vladimir Putin din ultimele luni, piața auto din Rusia s-a dus în cap la scurt timp după anunțul președintelui rus de a duce soldați în Ucraina, pe 24 februarie 2022. La mai puțin de o lună mai târziu, mulți ruși au ajuns să dea la schimb apartamente pe mașini la mâna a doua, pentru că a devenit evident că nu doar importurile vor avea de suferit din cauza sancțiunilor, dar și producția internă.

Cea mai lovită uzină a fost producătoarea Lada, a constructorului Autovaz, deținut majoritar de grupul Renault – Nissan. Acolo, vânzările au scăzut cu 78%, în contextul în care acela este cel mai popular și accesibil brand rusesc, echivalentul Dacia în România. La momentul de față, din cauza presiunilor externe, Renault se confruntă cu presiuni uriașe de a-și întrerupe orice colaborare cu Rusia și au apărut zvonuri legate de vinderea participațiunii în Autovaz.

Vânzările de mașini din Rusia nu au fost ajutate nici de încetarea comercializării de mașini și componente auto în această țară de către giganți precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele