Mașinile rusești, o bombă cu ceas: s-au întors în timp 20 de ani și reprezintă un risc teribil

Mașinile rusești, o bombă cu ceas: s-au întors în timp 20 de ani și reprezintă un risc teribil

Rusia încearcă să-și adapteze toate industriile la sancțiunile impuse de occident, chiar dacă asta înseamnă să-ți expui populația la o serie de riscuri îngrijorătoare. Nu de alta, dar noile mașini produse în țara lui Putin au siguranța unui autovehicul de acum 20 de ani, dacă nu mai mult.

ABS sau ESP sunt vise frumoase pentru mașinile noi din Rusia, același teritoriu în care tocmai a fost aprobată producția și comercializarea de autoturisme Euro 0, cu un volum masiv de emisii poluante. S-a ajuns în această situație pentru că toată tehnologia avansată din industria auto, în frunte cu senzorii necesari pentru pentru frânarea asistată și alte funcții moderne, nu mai este disponibilă pentru ruși.

Mașinile rusești, incredibil de nesigure

În încercarea de a domoli efectele devastatoare ale sancțiunilor externe asupra industriei auto, Guvernul Rusiei a decis să suspende toate prevederile legislative legate de poluare mașinilor. Deși pare o decizie ciudată, una care vine la pachet cu compromisuri semnificative pe partea de siguranță a pasagerilor, era singura metodă pentru ca toți giganți care activează în acest domeniu să nu își închidă porțile pentru totdeauna.

Printre beneficiari acestei relaxări legislative se numără și Avtovaz, parte a grupului Renault și producătoarea mașinilor Lada. Informația fost publicată de presa din Rusia care citează surse guvernamentale. Deși decizia nu s-a reflectat încă într-o lege, particularitățile sunt clare. La momentul de față, sancțiunile din parte occidentului au făcut imposibilă producerea de automobile cu echipamente sofisticate, atât din punct de vedere al electronicelor, cât și a reducerii emisiilor poluante.

Momentan, prevederea este menită pentru o perioadă limitată de timp, între 1 aprilie și 31 decembrie 2022, doar pentru companiile cu peste 5000 de angajați. Una peste alta, va fi interesant de văzut dacă rușii se vor ține de termenul auto-impus sau vor mai produce mulți ani de acum înainte mașini cu norme de poluare Euro 0, care, anterior, au fost interzise din 2002.

Citește și: