Concluzia întâlnirii dintre Antony Blinken și Zelenski. SUA au luat o decizie privind conflictul din Ucraina

Concluzia întâlnirii dintre Antony Blinken și Zelenski. SUA au luat o decizie privind conflictul din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, duminică, în timpul unei călătorii neanunțate la Kiev, că diplomații americani se vor întoarce în Ucraina săptămâna aceasta, mișcarea fiind văzută drept un mesaj puternic de solidaritate din partea Statelor Unite. Blinken și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au călătorit în capitala Ucrainei, unde s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu alte nume cheie. Cu această ocazie, oficialii americani au transmis decizia luată de SUA privind conflictul din Ucraina.

Administrația Biden a luat o decizie privind conflictul din Ucraina

În timp ce se aflau la Kiev, Blinken și Austin s-au întâlnit cu Zelenski, ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, și ministrul de Interne, Denis Monastrysky. Întrevederea bilaterală a durat aproximativ 90 de minute, a declarat un oficial înalt al Departamentului de Stat. În cadrul discuțiilor live, secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul Apărării, Lloyd Austin, au anunțat un ajutor militar de 700 de milioane de dolari din partea SUA pentru Ucraina.

Nou ajutor militar din partea SUA

Astfel, SUA promit un nou ajutor militar suplimentar, în valoare de 700 de milioane de dolari, pentru a contribui la lupta ucrainenilor împotriva rușilor. 322 de milioane de dolari sunt destinate în mod special Ucrainei, iar restul va fi furnizat membrilor NATO şi altor aliaţi regionali.

Ce va face Joe Biden în viitorul apropiat

Oficialii americani i-au mai transmis lui Volodimir Zelenski că liderul de la Casa Albă, Joe Biden, îşi va anunţa în curând candidatul pentru funcţia de ambasador în Ucraina şi că diplomaţii americani care au părăsit Ucraina înainte de război vor începe să se întoarcă în ţară săptămâna viitoare. Momentan, Ambasada SUA de la Kiev rămâne închisă.

Antony Blinken a făcut declarații despre planurile Rusiei

Vorbind, luni, la o conferință de presă într-o locație nedezvăluită din Polonia, lângă granița cu Ucraina, după călătoria sa la Kiev, Blinken le-a spus reporterilor că încercările Rusiei de a „subjuga Ucraina și de a-și lua independența” au „eșuat”.

„Rusia a avut ca obiectiv principal subjugarea în totalitate a Ucrainei pentru a-i lua suveranitatea și independența, dar a eșuat. A căutat să-și afirme puterea militară și economică, desigur că vedem doar opusul, o armată care are performanțe dramatic slabe și o economie ruinată, ca urmare a sancțiunilor”, a explicat Blinken, potrivit CNN.

Blinken și Austin au discutat despre intenția administrației Biden de a oferi 713 milioane de dolari finanțare militară suplimentară pentru a ajuta Ucraina să treacă la sisteme NATO, precum și despre ajutoarele trimise recent către țara condusă de Zelenski.

Citește și: