13 apr. 2022 | 12:03

Comoara României care ne va scădea toate facturile: asigură independența energetică pentru mai mulți ani

ACTUALITATE
Comoara României care ne va scădea toate facturile: asigură independența energetică pentru mai mulți ani

Autoritățile din țara noastră depun eforturi consistente pentru a crește independența energetică a  României, în raport cu importurile rusești.

Trebuie menționat faptul că România este unul dintre statele care necesită cel mai mic volum de import de energie de la Moscova, însă chiar și acest procent mic trebuie diminuat pe cât posibil sau chiar eliminat, conform convingerilor celor mai multe dintre statele europene, care militează pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și pe zona de energie. Se dorește astfel ca răspunsul blocului comunitar la agresiunile militare desfășurate de Rusia în Ucraina să fie unul ferm și poate să contribuie la o restragere a ofensivei și încetarea focului.

În aceste condiții, începând probabil de anul viitor, Romgaz va începe să extragă gaze naturale din zona Caragele, judeţul Buzău.

Am obține trei ani de independență energetică

Numai din această zonă dacă ar reuși autoritățile să foreze în adâncime, am avea la dispoziție zăcăminte extrem de valoroase și consistente, estimate la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi. Această cifră ne-ar putea asigura independența energetică, în întreaga țară, chiar și pentru trei ani de zile.

„A fost aprobată, în unanimate, înfiinţarea sucursalei de la Caragele, Caragele fiind un perimetru onshore foarte important cu o rezervă foarte mare. Dorim să începem investiţia şi la Caragele”, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, încă de la sfârşitul lunii martie.

La rândul lor, oficialii locali ai comunei C.A Rosetti, în subsolul căreia se află punga de zăcământ, caută soluții pentru ca cetățenii să beneficieze direct de aceste zăcăminte.

”Avem conducta degeaba pentru că noi, în afară de taxa pentru perimetrul sondelor, nu luăm nimic. (…) Ar fi normal să fim subvenţionaţi cumva să racordăm gospodăriile la această facilitate”, spune Costel Crăciun, primarul comunei C.A. Rosetti.

Nu doar România caută soluții pentru a-și câștiga independența energetică. La nivel european, statele au adoptat aceeași atitudine, fiind în discuții cu mai multe potențiale noi surse de import, care să înlocuiască volumul de gaze adus din Rusia. Totuși, misiunea nu va fi una dificilă. Moscova exportă nu mai puțin de 40% din gazul necesar în regiune și nu puțini au fost experții în energie care au declarat că e aproape imposibil să înlocuim brusc un volum atât de mare.