17 oct. 2022 | 09:32

„Comoara” României care ne poate scădea facturile tuturor la energie, neatinsă: e gata 96%

ACTUALITATE
„Comoara” României care ne poate scădea facturile tuturor la energie, neatinsă: e gata 96%

Facturile la energie, din ce în ce mai mari, reprezintă principala povară a multor români, în această perioadă.

Vestea proastă este că, în lunile următoare, situația nu dă semne de redresare, iar viitorul pare cu adevărat nesigur.

Astfel, în timp ce consumatorii casnici caută metode de economisire, iar veștile de la Bruxelles vin să creeze panică printre locuitorii Europei, România pare să stea pe o comoară nevalorificată.

În mod evident, scenariul acesta nu este singular la noi în țară. O poveste pe care o auzim la nesfâșit, ne entuziasmăm, ca mai apoi să fim șocați că se termină, de fiecare dată, la fel.

hidrocentrala-rastolnita

Hidrocentrala Răstolnița – jud. Mureș

Ce se întâmplă cu hidrocentrala din Mureș

Planurile cincinale, de pe vremea comunismului, includeau și hidrocentrala de la Răstolnița, județul Mureș. Totuși, după 1989, molima nepăsării s-a răspâdit acut asupra țării noastre, astfel încât și această hidrocentrală a picat victimă. De fapt, dacă privim situația în ansamblu, victimele suntem noi, plătitorii de taxe și impozite.

Colosul este, în momentul de față, construit în proporție de 96%, dar de 33 de ani stă încremenit în timp. Firește, acesta este procentul valabil în 1989, acum, din pricina trecerii timpului, există marea posibilitate să fie nevoie de noi îmbunătățiri, în ciudat faptului că centrala n-a funcționat niciodată.

Pe scurt, sala de comandă are toate echipamentele necesare, iar stația electrică este, la rândul ei, finalizată.

Practic, România se împiedică, în zilele noastre de lăstărișul de pe fundul văii, ca mai apoi să fie inundată și să se dea naștere lacului de acumulare. Aici intervin autorizațiile care, în dulcele stil clasic, sunt extrem de birocratic de obținut.

Dacă-l întrebi, primarul din Răstolnița va ridica din umeri declarându-se, la rândul lui, copleșit de facturile mari la curentul electric ale comunei pe care o administrează. Asta, în ciuda faptului că are „în curte” o hidrocentrală. Tot el ar putea povesti despre retrocedările cu schepsis și despre toate celelalte piedici care fac din ceea ce trebuia să fie hidrocentrala de la Răstolnița un morman de ciment și fiare ce așteaptă să se integreze în natură, ca să dea naștere unui peisaj postapocaliptic.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele